Hírek

2008.03.04. 13:37

Magyarország támogatja Albánia NATO-tagságát

Magyarország támogatja Albánia NATO-tagságát - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Budapesten

mti

Magyarország támogatja Albánia NATO-tagságát - mondta Gyurcsány Ferenc  miniszterelnök kedden Budapesten, a Sali Berisha albán kormányfővel  történt találkozóját követő sajtótájékoztatón. Az albán  miniszterelnök szerint országa NATO-tagságával stabilizálni lehet a  Balkán biztonságát.

Gyurcsány Ferenc és Sali Berisha tárgyalásán a kétoldalú kapcsolatok mellett - amit mindkét kormányfő rendezettnek és kiválónak értékelt - Albánia NATO-tagságáról és Koszovóról esett szó. Utóbbival kapcsolatosan arra a kérdésre, hogy Albánia néhány évtized elmúltával egyesülhet-e Koszovóval, Sali Berisha úgy válaszolt: húsz-harminc év múlva "mindannyian egyesülünk az Európai Unióban".

Egy másik kérdés kapcsán, hogy Magyarország elismeri-e Koszovó függetlenségét, Gyurcsány Ferenc azt mondta: "Magyarország elindult Koszovó elismerésének útján, és a közeli jövőben a végére is ér". A sajtótájékoztatón a kormányfő elmondta, hogy az április eleji bukaresti NATO-csúcsértekezleten várhatóan három ország, Albánia, Horvátország és Macedónia kap meghívást a szövetségbe. Magyarország mindhárom állam NATO-tagságát támogatja.

Koszovó kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarország nagyra értékeli Albánia visszafogottságát, amivel hozzájárult, hogy "a folyamatok a megnyugvás felé haladjanak". Sali Berisha a sajtótájékoztatón azt mondta: hálás Magyarországnak a balkáni rendezésben vállalt szerepéért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!