Hírek

2008.03.15. 11:35

Lapot oszthatnak a szocialisták

A politológusok többségének véleménye az, a támogatói többségét elvesztett MSZP nem futhat neki a miniszterelnökkel a következő parlamenti választásnak

Éber Sándor - Tibay Gábor

Hatalmas pofont kapott a kabinet és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a március 9-i népszavazáson. A politológusok többségének véleménye az, a támogatói többségét elvesztett MSZP nem futhat neki a miniszterelnökkel a következő parlamenti választásnak, így nagyjából az a kérdés, a kormányfő meddig marad a kabinet élén.

„A szocialisták és a kormány is abban érdekelt, hogy ne egy béna kacsa miniszterelnök vezesse az országot” – jelentette ki nemrég Stumpf István. A politológus szerint ugyanis ez a gazdasági folyamatoknak is rosszat fog tenni, és nem tudja felszámolni a kialakult helyzetet leginkább jellemzőbb bizalmatlansági állapotot, miután az emberek jelentős része kifejezte elégedetlenségét a kormányfővel és a kormány politikájával szemben.

Szögezzük le: a kormányt csak maguk a kormányzó pártok válthatják le, az ellenzéknek erre nincs alkotmányos eszköze. Gyurcsány Ferenc azzal mindenképpen időt nyert, hogy pártja tavasszal nem tart kongresszust, ugyanis csak ezen vethetnék fel a szocialisták a pártbeli és kormányzati személyi felelősség kérdését. Noha ezt a népszavazás előtt és a referendum estéjén is látványosan igyekezett kerülni az MSZP, a miniszterelnök aligha tud kijönni az elmúlt másfél év lefelé tartó spiráljából.

Az mindenesetre látszik: a szocialisták szemében Gyurcsány Ferenc elvesztette azt a nimbuszát, mely szerint ő lehet Orbán Viktor egyedüli kihívója. A miniszterelnökre mára sokkal inkább úgy tekintenek pártján belül, mint akit felelősség terhel a támogatottság radikális csökkenéséért, és azért a politikai hozzáállásért, mely szerint a kisebbik koalíciós partner, a liberális párt rendre rá tudja erőltetni akaratát a lényegesen nagyobb, de nehezebben mozduló MSZP-re.

Gyurcsány helyét jelenleg többek között az biztosítja, hogy igazán átütő jelöltjük nincs a szocialistáknak a miniszterelnöki székbe. Nem lehetetlen az sem, hogy a szocialisták kivárnak, lesz-e ősszel népszavazás az üzleti alapú egészségbiztosítással kapcsolatban: ez esetben ugyanis taktikai hiba lenne a miniszterelnökcsere, mivel azt a szavazást is nagy valószínűséggel bukná a koalíció. Ugyancsak nagy a valószínűsége, hogy a kormányoldal bukik a 2009-es európai parlamenti választáson is.

Éppen maga Gyurcsány Ferenc példája igazolja, hogy néhány hónap alatt lehetséges bukott helyzetből sikeres miniszterelnök-jelöltet és választási győzelmet építeni. A folytatásra valószínűleg az elődje, Medgyessy Péter esetében is alkalmazott konstruktív bizalmatlansági indítvány lehet a legjobb, és legkevesebb bizonytalanságot szülő megoldás: ebben az esetben ugyanis a parlament a mindenkori kormányfő távozásáról és utódjáról egyidőben szavaz.

A szocialisták szavaznak a kormányprogramról

Országos pártszavazás indult szombaton az MSZP-ben a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által meghirdetett baloldali polgárosodás programjáról - közölte Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke pénteken az MTI-vel. Március 15. és 25. között az MSZP tagjai véleményét kérdezi arról a programról, amely a következő időszakban meghatározza a kormány politikáját – mondta a politikus.

Simon Gábor szerint a szavazással azt akarják elérni, hogy az MSZP tagjai is hozzájáruljanak ennek a politikának a formálásához. Az eredményeket a március 29-i országos  pártértekezleten ismertetik. Szavazni az MSZP rendezvényein, vagy  elektronikusan, vagy postai úton lehet.

Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese elmondta: korábban megállapodtak arról, hogy a párt március végi országos értekezlete előtt két elnökségi ülést is tartanak, amelyen a pártszavazást és a népszavazást is értékelik.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke akkor elmondta:  támogatást vár a pártszavazástól. Azt várja, hogy a március végi  pártértekezletet megelőző, az elmúlt másfél évet értékelő vitáknak  növekedjen a tétjük, s hogy minden párttag érezze: állást kell  foglalnia, fontos a véleménye.

A párttagoknak az alábbi kérdésekről kell véleményt  nyilvánítaniuk: egyetért-e azzal, hogy az új magyar polgárosodás támogatása érdekében a munkahelyteremtés legyen meghatározó cél a kormányzati ciklus második felében.

Egyetért-e azzal, hogy több jusson az iskoláknak, a több tudás  és magasabb színvonal elérhetővé váljon minden gyermek és fiatal  számára, illetve hogy célzott programokkal segítsük elő, a hátrányos  helyzetű térségekben a segélyek mellett munkájuk legyen az  embereknek.

Egyetért-e azzal, hogy ösztönözzük, minél több honfitársunk juthasson kedvezményes formában saját tulajdonrészhez a nemzet  vagyonából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!