Hírek

2008.03.19. 19:46

Közműcég-beszámolók - féléves késéssel kerültek a fővárosi szakbizottság elé

Tavalyi nyereségéből 1 milliárd forintot tett félre a Főtáv Zrt. az idei átszervezésekre - közölték a cég képviselői a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának szerdai ülésén.

BAMA

Az ellenzékiek és egy szocialista képviselő is nehezményezte azt, hogy a városvezetés csak most terjesztette a testület elé több közszolgáltató cég múlt évi I-III. negyedévi beszámolóját. A Főtáv képviselői elmondták azt is, hogy az elmúlt három évben 1,2-1,5  milliárd forint közötti eredménnyel működött a cég. Elhangzott, hogy az úgynevezett ökoprogramhoz, a fűtéskorszerűsítéshez már 500 ház, 48 ezer lakás csatlakozott. A cég 240 ezer lakossági fogyasztót lát el.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. várhatóan 265 millió forintos nyereséggel zárja a tavalyi évet, amelynek során jelentős átszervezés volt a cégnél. Bielek Péter vezérigazgató elmondta, hogy tavaly 16 ezer kátyút kellett kijavítaniuk, az előző évi 42,5  ezerrel szemben, az útfelújítások eredményeként. Illés Zoltán (Fidesz) méltatta a cég tavalyba nyugdíjba vonult vezérigazgatóját, Hajdu Györgyöt, és szorgalmazta az épületenként történő szelektív szemétgyűjtés egész fővárosra történő kiterjesztését. Wintermantel Zsolt (Fidesz) a levegő szennyezettségének, a szálló pornak a mérséklésére az utak sűrűbb locsolását indítványozta, a kátyúzási munkák helyett. Felhívta a figyelmet a két éve felújított XVI.  kerületi Mátyás király út tucatnyi úthibájára. Bielek Péter szólt arról is, hogy a XVIII. kerületi aszfaltgyártó üzemük felszámolása nem okoz gondot a cég munkájában. Mint mondta: 15-20 százalékkal olcsóbban veszik az aszfaltot saját üzemük önköltségi áránál.  Megjegyezte, hogy nagyon sok pénz kellett volna ahhoz, hogy teljesen felújítsák a telepet, amelynek lejárt a környezetvédelmi engedélye.

A Temetkezési Intézet Zrt. vezérigazgatója, Simóka Kálmánné elmondta, hogy a Kádár-sír meggyalázása után 30 millió forinttal növelték a temetők őrzésének költségét. Illés Zoltán indítványozta, hogy hőkamerákat alkalmazzanak, amelyekkel a személyiségi jogok sértése nélkül észlelhetik a nemkívánatos éjszakai látogatókat. A vezérigazgató közölte azt is, hogy áprilistól két ütemben, csaknem 10 százalékkal csökkenti a cég szabadáras szolgáltatásainak az árát. A Gyógyfürdői Zrt. I-III. negyedévi beszámolója szerint tavaly  tovább csökkent a fürdőkben a készpénzes és az utalványos látogatók  száma is. Ez utóbbit az okozza, hogy több mint 30 százalékkal csökkent az OEP támogatása. A cég képviselője közölte, hogy egy év végi ingatlaneladással elérték, hogy több mint 600 millió forint lesz az eredményük. Jelezte, hogy idén sem tervezik a Pünkösdfürdői strand megnyitását a költségek miatt. Weiner László (SZDSZ) megjegyezte, hogy a környező lakótelep kevésbé tehetős lakói már tavaly is hiányolták a strandot.

A BKV tavalyi I-III. negyedévi beszámolójának elfogadásáról Lakos Imre (SZDSZ) elnök indítványára nem szavaztak, elnapolták a  témát. A vita elsődlegesen nem is a képviselők szerint már okafogyottá vált beszámolóról, hanem döntően az idei paraméterkönyv,  menetrend készítési problémáiról szólt. Az ellenzékiek sérelmezték, hogy a bizottság érvényes határozatát figyelmen kívül hagyva kezdett a tervezetről második körös egyeztetést a BKV. Riz Levente (Fidesz) XVII. kerületi polgármester cáfolta Tóth Norbert BKV vezérigazgató-helyettest, aki szerint a kerületek írásos tájékoztatást kaptak az újabb egyeztetés anyagáról. Riz Levente leszögezte: a döntéshozókat sértő "arcátlanság" az a BKV-megjegyzés, hogy az érintettek elolvashatják a cég honlapján is a tervezetet.  Egerfai József és Balogh Pál szocialista képviselők cáfolták a cég működését bíráló ellenzéki kijelentéseket, köztük azt is, hogy válságban lenne a BKV. Egerfai József visszautasította Vitézy Dávidnak azt a megjegyzését is, hogy a cégvezetés alkalmatlan lenne feladatára. Úgy vélte, hogy ezt nem az általa képviselt civil szervezet véleményeként, hanem a Fidesz által a BKV felügyelőbizottságába delegált tagként mondta el. Illés Zoltán megjegyezte, attól, hogy 2006 végén még a Fidesz is támogatta a BKV új vezérigazgatóját, az egy évvel később kialakult helyzetben már nem biztos, hogy ugyanezt kell tennie.

A cégvezetéssel egyetértve a szocialisták sikeresnek tartották a BKV múlt évi átalakítását, ami szerintük 11 milliárd forintos megtakarítást eredményezett. Az ellenzék rámutatott, hogy a mérlegbeszámolónál májusban derül ki majd véglegesen a pontos pénzügyi helyzet. Demszky Gábor főpolgármester egyébként a múlt héten 20 milliárd forintos BKV-veszteségről beszélt. Tóth Norbert vezérigazgató-helyettes leszögezte, hogy a kritikák  ellenére a mintegy 13 ezer fős cég dolgozói rendben végzik a  munkájukat. Megjegyezte, hogy az új vezetés nem a múlt év végére,  hanem ez év végére ígérte a nullszaldós működést.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!