Hírek

2008.03.18. 09:51

Kovács László az adócsalás ellen

A forgalmi adóval folytatott csalások elleni harc erősítése érdekében az európai uniós tagországok adminisztratív együttműködésének javítását javasolta hétfőn az Európai Bizottság adóügyi felelőse, Kovács László – jelentette az MTI.

MTI

Az uniós szabályok változtatását is érintő kezdeményezés főként az információáramlás gyorsítását, a csalások gyorsabb észlelését és nyomon követését szolgálja. Elsősorban az úgynevezett körhinta-módszer elleni fellépésről van szó: az ezt alkalmazó csalók az áfamentesen beszerzett terméket áfát felszámítva értékesítik - akár többször is - anélkül, hogy az adót befizetnék, mégpedig többnyire olyan cégeken keresztül, amelyek aztán nyom nélkül megszűnnek. Mint a magyar biztos közleményében leszögezte: a mostani javaslatok előnye, hogy gyorsan végrehajthatók, és a gazdasági szereplőknek nem jelentenek komolyabb adminisztratív többletterheket.

A javaslat alapvetően azt célozza, hogy a jelenlegi 3-6-ról 1-2 hónapra csökkentse azt az időtartamot, amely alatt az információ a vásárlástól eljut az adóra jogosult uniós tagállamhoz. A brüsszeli testület így egyebek között szeretné, ha a tagállamok egységesen egy hónapban határoznák meg a bevallás határidejét az áfaalanyok körében, és ugyanekkorára rövidítenék az egymás közti információcserét is. Szükségesnek tartja Brüsszel a havi rendszerességű adatgyűjtést, illetve az adóbevallás egyszerűsítését is azon tagországokban, ahol az jelenleg túlságosan bonyolult, összetett.

A bizottság emlékeztetett arra is, hogy folynak a tárgyalások az adócsalások elleni fellépés további, úgynevezett hagyományos módszereiről is, köztük egyes cégadatok automatikus internetes hozzáférhetőségéről minden tagállam számára, illetve az adóregiszterek harmonizációjáról és egységes ellenőrzési rendjéről. Jövőre lép működésbe a tervek szerint az az internetes oldal, amelynek segítségével a hatóságok és a kereskedelmi partnerek megbízhatósági információkhoz juthatnak.

Az említett, hagyományos módszerek mellett a bizottság és az EU-tagországok újszerűbb, radikálisabb fellépést is terveznek az adócsalók ellen, akik becslések szerint évente százmilliárd eurós nagyságrendű kárt okoznak. Ezek közé tartozik az áfát az értékesítési lánc végén felszámító, úgynevezett fordított adózás lehetősége, illetve az unión belüli ügyletek áfamentességének megszüntetése, de ezekről a módszerekről egyelőre nincs megállapodás a 27 tagállam között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!