Hírek

2008.03.15. 11:50

Kémsztori az orosz csillagvárosban

A korábbi jelölt helyett nő lesz Dél-Korea első űrhajósa, Ji Szo Jon lép majd az eredeti jelölt helyére.

F.K:

A korábbi jelölt helyett nő lesz Dél-Korea első űrhajósa, aki egy orosz űrhajó fedélzetén áprilisban a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazik. A szöuli tudományos minisztérium sajtóértekezletén közölte: Ji Szo Jon lép majd az eredeti jelölt helyére.

Dél-Korea tavaly szeptemberben Ko Szant nevezte meg első számú jelöltjének, de az orosz űrhajózási hivatal a múlt hónapban kérte a jelölt személyének megváltoztatását, mert Ko Szan megsértette az orosz kiképzőközpont szabályzatát.

Mint kiderült, az orosz űrügynökségnek jó oka volt arra, hogy eltávolítsa a fiatalembert: Ko Szan kémkedett a kiképzőtelepen. Az űrhajós először még ki tudta magyarázni, hogy a szigorúan titkos kiképzőkönyvet, amely tartalmazza az orosz űrhajók technikai leírását, egyszerűen postára adta és hazaküldte. Az oroszok azt viszont nem tűrték el, hogy egy éjszaka belopózott a raktárba, ahol a Szojúz pilóták felszerelését tárolták. A szöuli űrügynökségnek így nem maradt más választása, mint hogy a tartalékban tartott Ji Szo Jont jelöljék meg űrhajósként.
A már most ázsiai Tyereskovaként emlegetett 29 éves hölgy, aki eddig a tartalék szerepét töltötte be tíz napot tölt majd az ISS fedélzetén öt kozmonauta, köztük egy amerikai nő társaságában. Ko Szan a földi irányítóközpontban segít Ji Szo Jon űrállomáson végzett munkájának koordinálásában.
Pedig Ko Szan mindent megtett a sikerért. Dél-Korea egyedi módon válogatta ki jelöltjeit: bárki jelentkezhetett, aki megfelelt a fizikai és szellemi teszteken. A harminc éves komputerszakértőt 36 ezer jelentkező közül választották ki: közülük első lépésben tízezer embert rendeltek be fizikai felmérésre, majd a legjobb háromszáz közül rostálták ki az első hármat, akik közül Ko Szan kapta a legmagasabb pontszámot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!