Hírek

2008.03.12. 23:14

Jövőkép, feketében

Túl sok okunk nem lehet az optimizmusra, ha elfogadjuk annak az elemzésnek a megállapításait, amely a gazdasági élet szereplőinek szemüvegén keresztül vizsgálja a népszavazás nyomán előállt helyzetet, s amely szerint a referendumot követően jelentősen megnőttek Magyarország politikai kockázatai.

Stanga István

Mit tagadjuk, meglehetősen sötét, lehangoló képest fest a népszavazás utáni Magyarország jövőjéről az az elemzés, amelyet a Political Capital Kockázat-előrejelző Divízója készített, s amely elsősorban a gazdasági élet szereplőinek szemüvegén keresztül vizsgálja a március 9-i voksolás nyomán előállt helyzetet, illetve a referendum hosszabb távra szóló következményeit. Ha az érdekes, mndemellett igen tanulságos anyag megállapításait egyetlen mondatba akarnánk sűríteni, úgy is fogalmazhatnánk, hogy a népszavazással (e körbe sorolva annak minden velejáróját) megnövekedtek Magyarország politikai kockázatai. Az elemzők szerint már a referendum puszta ténye is meglepetést okozott külföldön (a részvételről nem is szólva), hiszen más országokban az efféle típusú szavazást tiltja az alkotmány, esetleg egyéb törvények, ahol meg netán mégis lehetne ezzel az eszközzel élni, ott a politikai elit önmérséklete miatt nem kerül sor ilyenre. Ám miután idehaza az Alkotmánybíróság zöld utat adott az ügynek, nekünk nem is annyira a múlttal érdemes foglalkoznunk, mint inkább azzal a kérdéssel, vajon miért is számolnak a szakemberek nagyobb kockázattal, mint tették azt eddig.

Nos, e tekintetben egy seregnyi dolgot lehet megemlíteni. Így például a kormányfő, Gyurcsány Ferenc pozíciójának meggyengülését, a koalíciós feszültségek felerősödését (a szocialista táboron belül nagyobb teret kaphatnak azok, akik az egészségügyet irányító SZDSZ nyakába varrnák a felelősséget), de akár azt is, hogy a Fidesz – a sikerének köszönhetően, a „győztes csapaton (módszeren) ne változtass” elv alapján – kitart majd a mostani politikája mellett, azaz továbbra is az úgynevezett jóléti, osztogató, valamint antikapitalista üzenetekkel „operál”. Szintúgy komoly aggodalomra ad okot, ha megmarad a népszavazás mai szabályozása (nem véletlen, hogy egy csomó jobb- és baloldali szakember sürgeti a változtatást), mert így veszélybe kerülhet az ország kormányozhatósága. Gondoljunk csak bele..., bárki kerüljön is hatalomra, a választók minden olyan intézkedését rövid idő alatt „kinyírhatják”, amely számukra anyagi terhet jelent. És persze, a negatívumok között kell megemlítenünk a hazai magántőke- és piacgazdaság-ellenesség tartós fennmaradását, az emberek fogékonyságát az etatista demagógiára, a parlamentáris demokrácia iránti bizalom további csökkenését, vagy a referendumnak azt a „tanulságát” (a politikusoknak legalábbis vélhetően ezt mondja majd), hogy a polgárokat a zsebükön keresztül lehet meghódítani. Amiből persze, az is következik, hogy a 2010-es kampányban már megint a csillagos ég lesz a határ.

Noha magam is látom a fentebb említett veszélyeket, annyira naív nem vagyok, hogy akár egy pillanatig is azt higgyem, a választók zöme is rájön majd, hogy nagyon rossz úton járunk. Az is igaz persze, hogy ezt nem elsősorban nekik kellene felismerniük, hanem annak a politikának, amely – csak a pillanatnyi érdekeire figyelve – a jelenlegi  helyzetbe sodorta az országot. Ha meg így van, semmi okunk az optimizmusra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!