Hírek

2008.03.17. 13:57

Igen a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló beszámolóra

Az Országgyűlés oktatási bizottságának kormánypárti többsége hétfőn általános vitára alkalmasnak találta a nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről szóló, 2005-2007 közötti időszakot felölelő beszámolót és a hozzá kapcsolódó határozati javaslatot.

BAMA

Az ellenzék elutasította a beszámolót és a határozati javaslatot egyaránt. Németh Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal főigazgatója elmondta: a kisebbségi oktatás normatívája, az intézményfenntartásra szolgáló források összege változatlan maradt. A stabil és kiszámítható működés feltételei biztosítottak voltak. Kérdésre válaszolva ugyanakkor elismerte: ez reálértéken csökkenést jelentett. A roma kisebbségi oktatásban kiemelte többek között a beás nyelvű tananyag összeállítását, az Útravaló Ösztöndíj Programot és az antidiszkriminációs jelzőrendszer működtetését.

Pokorni Zoltán (Fidesz) az anyagot precíz munkának nevezte, ugyanakkor, mint mondta, nem elfogadható az a kormányzati munka, ami  e téren folyt az említett időszakban. Nem javult a helyzet, sőt rosszabb lett - fogalmazott a fideszes képviselő. Révész Máriusz (Fidesz) brutálisnak nevezte azt a csökkenést, ami a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány támogatásánál  bekövetkezett. A támogatási keret a 2005-ös 1 milliárd 422 millióról mintegy 493 millióra apadt. "Mellbevágónak" tartotta azt is, hogy a felsőoktatási intézményekben a közel 3 ezer támogatott diák száma 1.700-ra  csökkent. Az ellenzéki politikus szerint óriási hiba volt az iskoláztatási támogatást visszaalakítani, s iskolába járatás nélkül biztosítani a  családi pótlékot.

Teleki László (MSZP) arról beszélt, hogy a Magyarországi  Cigányokért Közalapítvány támogatási keretéből a 2001/2-es tanévben  még csak kilencezer, míg a 2004/5-ös tanévben már mintegy 20 ezer,   a 2005/6-os tanévben 18 ezer 600 diákot támogatott. Utalt arra, hogy a közalapítványnál közel 100 millió forint bennmaradt, mert nem  pályáztak rá. Ugyanakkor forráshiány miatt egyetlen pályázót sem  kellett elutasítaniuk, szemben az Orbán-kormány időszakával. Botka Lajosné (MSZP) jónak tartotta a beszámolót, amely tényszerű adatokkal megvitatható. Az eltelt időszak pozitívumai között említette, hogy több kisebbségi önkormányzat alakult, pozitív  változások történtek az oktatási intézmények fenntartásában, a  tankönyvvé nyilvánítás rendszerébe a nemzetiségi és kisebbségi  oktatás vonatkozásában speciális elemek kerültek be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!