Hírek

2008.03.20. 12:23

Idősügyi tanács - előrehozzák a nyugdíjkorrekciót

A miniszterelnök javaslata alapján az év első felére előrehozzák az idei nyugdíjkorrekciót - mondta Korózs Lajos, az Országos Idősügyi Tanács titkára újságíróknak a testület soros ülésének szünetében csütörtökön.

BAMA

A tanács ülésén részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Korózs Lajos közölte, a mindenkori, januárban megállapított nyugdíjakat az év második felében, novemberben kell korrigálni, ha  eltérő inflációs folyamatok vannak. Erre az idén - a miniszterelnök javaslata értelmében - nem novemberben, hanem az év első felében,  várhatóan májusban, vagy júniusban kerülne sor. Korózs Lajos a januárig visszamenőleges korrekció pontos mértékét nem nevezte meg. Mint mondta, számításokat kell végezni, annak során figyelembe kell venni az infláció eltérését a januárban tervezetthez képest. Mivel a jegybank korrigálta az infláció mértékét, ennek kapcsán  a miniszterelnök közölte: nem novemberben, hanem most kívánja korrigálni a nyugdíjakat.

Kérdésére válaszolva Korózs Lajos úgy nyilatkozott, hogy az erről szóló rendelet áprilisig elkészülhet. Elmondta azt is, hogy a korábbi tanácskozásokon többször felvetődött a szépkorúak elismerése, azaz a 100, a 95 és a 90 évesek  anyagi megbecsülése. A miniszterelnök most azt a feladatot adta a szaktárcának, hogy  dolgozza ki ennek finanszírozási lehetőségét - tette hozzá Korózs Lajos. Az ülésen egy később megfogalmazandó idősügyi stratégia és egy  esetleges idősügyi törvény elfogadása is szóba került. Csütörtöki lapértesülés szerint egy százalékot meghaladó  emelésről van szó, amit a májusi nyugdíjakkal, januárig  visszamenőleg egy összegben kapnak meg az idős emberek. A nyugdíjasok így májusban átlagosan három és félezer-négyezer  forinttal magasabb járandóságra számíthatnak. A soron kívüli nyugdíjemelésre amiatt kerül sor, hogy a kormány tegnapi ülésén mind az inflációs, mind a bérek növekedésével kapcsolatos előrejelzését felfelé módosította - írta a Népszava.

Ezek is érdekelhetik