Hírek

2008.03.28. 17:53

Gázzal robbantották a bankautomatát?

A Nemzeti Nyomozóiroda arra gyanakszik: van összefüggés a váci és fóti bankautomatákat ért támadások között. A hazai ATM-ek egyelőre védetlenek a robbantásos feltörések ellen.

Vizer Helga–Tibay Gábor

Ismeretlen tettesek felrobbantottak Fóton egy bankautomatát péntek hajnalban, és pénzt vittek el belőle. A Kossuth utca  környékének lakói a város központjában hajnalban hangos robbanásra riadtak fel, a detonáció miatt a közeli  polgármesteri hivatal ablakai be is törtek.

Az eddig ismeretlen fajtájú robbanószer szétvetette az automata acélszerkezetét, a bankjegyek egy része szétszóródott a helyszínen.
A robbanás hajnali négy óra körül történt. Kovács László dunakeszi rendőrkapitánytól megtudtuk: a robbantás környéke nem lakott terület, ezért a hajnali detonáció nem keltett pánikot. A kapitány hozzátette: ők csak segédkeznek a felderítésben, a nyomozást a Pest Megyei Rendőrkapitányság vette a kezébe.

Beluzsáné Belicza Andrea rendőrhadnagy, Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa lapunk kérdésére elmondta: tegnap késő délutántól átadták az ügyet a Nemzeti Nyomozó Irodának, mivel szoros összefüggést véltek felfedezni a tegnapi fóti, és a március 19-ei, váci ATM-robbantás között. Ez utóbbinál szintén robbanóanyaggal próbálkoztak az elkövetők, azonban nem jártak sikerrel: kevés volt ahhoz a robbanószer, hogy feltörje az automatát.

Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó szakember azt mondta: a bankautomata-robbantásokat nem szilárd robbanóanyaggal, hanem gázzal követik el: az anyagot egészen egyszerűen befújják a gép belsejébe. A detonáció általában a gép ajtaját viszi ki, gyakorlatilag lehetetlen ugyanis olyan stabil ajtószerkezeteket gyártani, melyek ellenállnának a belülről robbantásnak. Forrásunk szerint a módszer elsősorban Olaszországban terjedt el, az ezzel foglalkozó bűnözők nemrég Ausztriában is megjelentek. Egyelőre nem tudni azonban, idehaza is olasz szálat kell-e keresni, vagy magyar rablók másolják-e a módszereket.

Ami a rizikót illeti, nyilatkozónk azt mondta: a robbantás lényegesen gyorsabban és egyszerűbben végrehajtható, mint a teljes automata elszállítása, a művelethez ráadásul különleges felszerelés sem kell – a bűnözők valamennyi szükséges eszközt bolti forgalomban beszerezhetik. Egy-egy ilyen akcióval azonban értelemszerűen jóval nagyobb kárt lehet okozni, ráadásul az eljárás közveszélyes is.

A módszer sajátosságait figyelembe véve legnagyobb veszélyben a szabadon álló ATM-ek vannak. Tény az is: Magyarországon – mivel mindeddig nem volt példa hasonló rablási módszerre – az automatákat nem szerelték fel a robbantásos támadások elleni védelemre. Forrásunk szerint erre az elmúlt hetek eseményeit követően minden bizonnyal sor kerül majd. Mivel egyedül a páncélzat megerősítése nem megoldás, a szakemberek két alapmódszert ajánlanak: egyfelől a bankjegykiadókat fel lehet szerelni olyan érzékelőkkel, melyek riasztják a biztonságiakat, ha gázt fújnak a gépbe, ellentöltettel pedig késleltetni lehet a robbanó hatást.

A másik megoldás a bankbiztonságban közismert: a gépekben festékpatronokat lehet elhelyezni, melyek robbantás esetén tönkreteszik a bankjegyeket.

A tegnap Fóton felrobbantott bankjegy-automata az OTP-é volt. A pénzintézet lapunkhoz eljuttatott levelében azt írta: a közeljövőben újabb megoldásokat, biztonságtechnikai eszközöket fognak bevezetni az automaták védelmére.

A közleményből kiderül, a fóti ATM-ből néhány millió forinthoz juthattak a bűnözők. Tekintettel azonban a folyamatban lévő nyomozás érdekeire, az üggyel kapcsolatban az OTP Bank további információt nem kívánt közölni.

Magyar György ügyvéd szerint az automatát felrobbantók három bűncselekményt is elkövettek. „Lopás, méghozzá dolog elleni, erőszakkal elkövetett lopás az, amiért első sorban gyanúsítani lehet a tetteseket. Ezenkívül, miután robbantásról van szó, felmerül a visszélés robbanóanyaggal gyanúja is” – magyarázta a szakember. S mivel az automata az utcán, nyílt téren volt, a közelben lévő polgármesteri hivatal ablakai pedig betörtek, közveszélyokozás miatt is felelniük kell majd a tetteseknek – tette hozzá dr. Magyar György. Az ügyvéd szerint az eddigi információk alapján öttől tíz évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak az elkövetők.

Ezek is érdekelhetik