Hírek

2008.03.18. 13:15

Fidesz: szemfényvesztés a kormány 10 milliárdos panelprogramja

Nem felel meg a valóságnak, hogy a kormány idén 10 milliárd forinttal támogatja a panelprogramot, ugyanis új pályázatra csak 2,5 milliárd forint jut, 7,5 milliárdot már az előző pályázatok költségeire félre kellett tenniük, ráadásul a tavalyi év kimaradt ebből a kezdeményezésből - mondta László Tamás, a Fidesz parlamenti képviselője az MTI-nek kedden.

BAMA

A képviselő a 2007. évi pályázatok elmaradását azért tartotta súlyos gondnak, mert tavaly mintegy 50 százalékkal emelkedett a panelekben használt távhő ára, amely az eddig is védtelen lakosságot még kiszolgáltatottabb helyzetbe hozta, mert "az áremelés biztos, a segélyek és kompenzációk esetlegesek". A panelprogram elsődlegesen azt célozza, hogy a gyenge hőszigetelésű lakásokat felújítsák, ám véleménye szerint a tulajdonosok 10-12 év alatt visszafizetendő hitelének törlesztése lényegesen meghaladja azt az összeget, amit a fűtésszámlán megtakarítanak.  Az önrész miatt a szegényebb panellakók kimaradhatnak a támogatásból, a program így "a szegregációt, a gettósodást" erősítheti - tette hozzá.

Mint mondta, a panelprogramban eddig is a jobb állapotú és jobb társadalmi összetételű panelházak pályázhattak, ez a különbség felerősödik majd az eddig is rosszul működő és most átgondolatlanul átalakított program miatt. Az alternatív energiarendszerek panelekre történő kiépítését szintén nem tartotta megfelelő megoldásnak a fideszes képviselő, hiszen mindennek előfeltétele volna a fűtési rendszer átalakítása, lakásonként szabályozhatóvá és mérhetővé tétele.

A képviselő annak kapcsán nyilatkozott, hogy Bókay Endre szocialista képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: idén tízmilliárd forintot fordít a kormány a panelprogramra, amiből mintegy 50 ezer lakás tudnak felújítani. Hozzátette, hogy a pályázattal eddig három alprogramot támogattak: a gépészeti berendezések és a külső-belső hőszigetelés felújítását, valamint a nyílászárók cseréjét. Idén újdonság, hogy már a biotermikus- és a napenergia felhasználására, valamint biomasszák felhasználására is van lehetőség. Mint mondta, ezzel egy új piacot is tudnak teremteni, és el tudják terjeszteni a korszerű technológiákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!