Hírek

2008.03.27. 17:55

Elavult lőszereket szállítottak Magyarországról Afganisztánba?

Magyarországot is megemlítette a The New York Times egyik cikke, amely az Afganisztánba irányuló amerikai lőszerszállításokkal kapcsolatos visszaélésekre világít rá

AS

Gyurcsány Ferenc tájékoztatást kért a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetőjétől, miután Magyarországot is megemlítette a The New York Times egyik cikke, amely az Afganisztánba irányuló amerikai lőszerszállításokkal kapcsolatos visszaélésekre világít rá. „Ha szükséges, a miniszterelnök azonnal vizsgálatot rendel el” – jelentette ki tegnap Daróczi Dávid. A kormányszóvivő hangsúlyozta: Magyarország mindig mindenben betartja a hatályos itthoni és nemzetközi jogszabályokat.
Az amerikai napilap cikkében Magyarország neve is felbukkan, de az nem szerepel benne, hogy magyaroknak része volna ezekben a visszaélésekben.

2007 januárja óta az AEY Inc., Miami Beach székhellyel működő amerikai cég az afgán hadsereg és rendőrség fő lőszerszállítója az amerikai hadsereg megbízásából. A cég mintegy 300 millió dollár értékű megrendelést kapott, de alig használható, 40 évesnél is idősebb töltények millióit szállította le. A többnyire megbízhatatlan, elavult lőszer nagy része „a volt kommunista tömb”, Magyarország, Albánia, Bulgária, Csehország, Kazahsztán, Montenegró, Románia és Szlovákia raktári készleteiből származik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!