Hírek

2008.03.07. 16:59

Draskovics: kiemelt jelentőségű a Független Rendészeti Panasztestület megalakulása

Kiemelt jelentőségűnek tartja Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a Független Rendészeti Panasztestület megalakulását, aki pénteken találkozott a testület tagjaival.

BAMA

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak (IRM) az eseményről szóló közleménye szerint a testület február 25-i megalakulásával lehetővé vált a polgárok számára, hogy a rendőri intézkedéseket egy, a rendőrségtől független szervezet is kivizsgálhatja. A találkozón, amelyen Bencze József országos rendőrfőkapitány is  rész vett, Draskovics Tibor biztosította a panasztestület tagjait  arról, hogy munkájukat minden rendelkezésre álló eszközzel támogatni, segíteni fogja, mert annak kiderítése, hogy egy  intézkedés jogszerű volt-e, illetve a jogszerűtlen intézkedésekkel,  a törvénysértő rendőrökkel szembeni fellépés, közös érdek.

"A rendőrség feladata, hogy tartsa és tartassa be a törvényt, mindig, mindenhol" - áll a közleményben. A tájékoztatás szerint a miniszter elvárja, hogy minden egyes rendőrnek ne csak kötelessége legyen, de személyes ügye és felelőssége is, hogy a saját területén rendet tartson. Értse, mit  várnak tőle a polgárok, tudja mit követel tőle a törvény, és tegye a  dolgát. A testület tagjai felhívták Draskovics Tibor figyelmét arra, hogy a rendőri állomány képzésében az emberi jogi szempontoknak nagyobb hangsúlyt kellene kapniuk. Hangsúlyozták annak szükségességét is, hogy erősíteni kell a rendőrség iránti lakossági bizalmat, és ehhez felajánlották a rendelkezésükre álló eszközöket - olvasható az IRM közleményében.

A kormány tavaly májusban kezdeményezte a rendőrségi törvény módosítását, amely lehetővé tette a Független Rendészeti Panasztestület létrehozását. A testülethez panasszal fordulhat bárki, akit sért a rendőri intézkedés vagy annak elmulasztása. A testületet Kaltenbach Jenő egykori kisebbségi ombudsman vezeti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!