Hírek

2008.03.05. 07:43

Dr. Kizárt

Hogy mi van akkor, ha egy Fidesz-tag nekilát valamely egészségügyi intézmény privatizációjának? Nos, ez attól függ. Békésebb viszonyok közepette valószínűleg semmi, ha viszont rossz időben van rossz helyen, nagyon könnyen a párton kívül találhatja magát. Mint történik az mostanában.

Stanga István

Kevéssé valószínű, hogy „békeidőben” bárkit is komolyabban felizgatna a hír, miszerint távoznia kell a Fideszből a párt egri városi elnökének és a hevesi polgármesternek. Csakhogy most egyáltalán nincsen békeidő, s különösen nincs az egészségügyben, amelynek átalakítását véget nem érő viták kísérik. Márpedig a kizártak „bűne” éppen az egészségügyhöz, még közelebbről az e téren zajló privatizációhoz kapcsolódik. A történet (amelyet korábban már részletesen megírtam) arról szól, hogy az orvosként dolgozó egri Fidesz-elnök – pártjának hivatalos álláspontjával szemben – maga is aktív részese volt a gyógyításban megfigyelhető magánosításnak, már amennyiben az általa is tulajdonolt Agria Ügyelet Kft. nem csupán a hevesi megyeszékhelyen vette át néhány szakrendelő üzemeltetését (így a felnőtt orvosi ügyeletet), hanem Heves város egészségügyi szolgálatának működtetése is az övéké lett, beleértve a vagyonkezelői jogot is. A kérdés már most az, miért éppen ebből a históriából lett botrány, s miért pont e két emberen statuált példát a Fidesz. Nos, úgy gondolom, a válasz roppant egyszerű: rossz időben, rossz helyen privatizáltak. Akkor tették, amikor a pártjuk ezerrel nyomja az ezzel ellentétes ideológiát (nem is szólva a közelgő referendumról), s abban a megyében, amely éppen súlyponti kórháza Hospinvestnek való átadásától hangos. (Az meg már tényleg csak hab a tortán, hogy az említett Fidesz-elnök – persze, nem tulajdonosi, hanem orvosi minőségében – maga is az ellenzője volt munkahelye, a Markhot Ferenc Megyei Kórház funkcionális privatizációjának.)

Az természetesen a nagyobb ellenzéki párt belügye, hogy miért nyúlt a létező legsúlyosabb szankcióhoz (szerintem a válasz a fentebbi sorokban keresendő), mindazonáltal a döntésüket legalább kétféle módon lehet megítélni. Nyilván lesznek majd olyanok, akik feltétel nélkül helyeslik a kizárást, mondván, így legalább nem érheti az a vád a Fideszt, hogy vizet prédikál és bort iszik, és persze, olyanok is, akik úgy vélik, ez a lépés nem csupán elhamarkodott volt, hanem következetlen is. És valóban..., ki tudná megmondani, hogy az ország más helyein zajló – úgyszintén a Fidesz hathatós közreműköésével lebonyolított – privatizációs ügyletek (köztük a körmendi kórház 2004-es átadása a Hospinvestnek) miért nem verték ki a pártnál a biztosítékot, s jártak a mostanihoz hasonló, súlyos személyi következményekkel.

És ha már itt tartunk... Abból korábban sem csináltam titkot, hogy az egészségügyi privatizációt nem tartom az ördög találmányának, sőt, mi több, az is meggyőződésem, hogy valódi tulajdonosok nívósabban és hatékonyabban képesek működtetni a rendszert, mint mondjuk az állam. És azok az önkormányzati vezetők – legyenek akár a Fidesz tagjai is –, akik nem csupán a tankönyvekből ismerik az egészségügyi intézmények fenntartásának, működtetésének nehézségeit, a pénztelenségből adódó tehetetlenséget, hanem a saját bőrükön tapasztalják meg azt, kicsit (vagy talán nem is kicsit) másként látják az életet, mint azok a társaik, akik kizárólag a lózungok gyártásával vannak elfoglalva. Például úgy, mint látta azt anno Körmend – általam már többször meghivatkozott – fideszes polgármestere, aki valami olyasmit mondott, hogy neki mindenekelőtt a kórházban folyó gyógyító munka biztonságára kell tekintettel lennie, nem pedig a szűken vett pártérdekekre. Nos, ami azt illeti, ezt a közel négy esztendővel ezelőtt elhangzott kijelentést nem sokat idézték. Pedig, ha az abban rejlő egyszerű igazságot mások is felismerték volna, ma már jóval előrébb tartanánk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!