Hírek

2008.03.11. 11:17

Az olimpia ellen tiltakoznak

Az indiai hatóságok tibeti emigráns tüntetőket tartóztattak fel, akik a pekingi olimpia ellen tiltakoztak.

BAMA

A kínai hatóságok őrizetbe vettek hatvan buddhista szerzetest Lhászában, Tibet fővárosában – jelentette a Szabad Ázsia Rádió. Háromszázan indultak el egy kolostorból a lhászai Potala palota, a tibeti buddhizmus központja felé, hogy követeljék azoknak a szerzeteseknek a szabadon bocsátását, akiket azután vettek őrizetbe, hogy Washingtonban George Bush amerikai elnök fogadta a dalai lámát. A kínai félkatonai rendőrség a letartóztatások után nagyon megszigorította a biztonsági intézkedéseket a tibeti székhelyen.

A menet hétfőn, a Kína elleni sikertelen tibeti népfelkelés 49. évfordulóján Indiából Tibetbe akartak eljutni. Az észak-indiai Dharamszala (az emigráns tibeti kormány székhelye) azonban a rendőrség megakadályozta őket abban, hogy továbbmenjenek. Kedd reggel a tiltakozók egyik vezetője közölte, a hatósági tilalom ellenére folytatják útjukat.Közölték: készek mindenféle módon ellenállni: „Nagyon békések leszünk, de amikor ennyi ember képes akár az életét is feláldozni, nincs olyan rendőrség, amely meg tudna minket állítani” – mondta Tenzin Tszundue, a menet egyik résztvevője. Az indiai fővárosban, Újdelhiben és a nepáli Katmanduban több százan tüntettek az 1959-es felkelés évfordulóján. Katmanduban a helyi rendőrség és a tibeti tüntetők összecsaptak egymással.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!