Hírek

2008.03.27. 13:35

Átadták a tiszalöki börtönt

Átadták a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet csütörtökön; a PPP-programban (Public Private Partnership), az állami és a magánszektor együttműködésével épült létesítményt Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter avatta fel.

BAMA

A tárca vezetője az átadáson mondott beszédében hangsúlyozta: több éven keresztül "szemérmes elhallgatás" övezte a börtönviszonyokat, pedig a fogvatartottakat is megilleti a tisztességes, kulturált elhelyezés büntetésük idején. A 700 személyes tiszalöki börtönben európai körülmények tölthetik le szabadságvesztésüket az elítéltek, akik lehetőséget kapnak a tanulásra és munkavégzésre is. Draskovics Tibor szerint a szabadult rabok társadalmi beilleszkedésének elősegítésére a jövőben meg kell újítani a pártfogói felügyeletet is, hogy minél kevesebb legyen a visszaeső bűnelkövető.

A tiszalöki büntetés-végrehajtási intézetet a szegedi Közép-Európai Építő és Szerelő (KÉSZ) Holding Zrt. építette, s egyik leányvállalata látja majd el 15 éven át az üzemeltetését. Az európai normáknak mindenben megfelelő létesítményben az üzemeltető feladatai közé tartozik a 700 fogvatartott élelmezése, 300 elítélt oktatása, 300 rab foglalkoztatása, valamint a büntetésüket töltők ruházatának, ágyneműinek mosása, illetve az egészségügyi ellátás technikai rendszerének biztosítása. A magáncég gondoskodik az objektum fenntartásáról, a szükséges gépjárműpark működtetéséről, s az ingatlan karbantartásáról is.

Az üzemeltetésért az állam 15 esztendőn keresztül legfeljebb évi 1,9 milliárd forintot fizet. Másfél évtized után egyébként az épület a magánbefektető tulajdonában marad. A börtön legalább félezer embernek teremt munkahelyet a foglalkoztatási gondokkal küzdő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hiszen a 280 fős büntetés-végrehajtási állomány mellett a működtetési, szolgáltatási és a beszállítói feladatok ellátásában sokan jutottak álláshoz.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!