Hírek

2008.03.02. 18:53

A nyalás áldozatai

Tanulságos nézni azt a szisztematikus nyalássorozatot, amelyet a Magyar Televízió vezetése produkál az elmúlt időszakban. És bár nem vagyok kárörvendő, mégis szeretném, ha a jobb- és baloldal számára egyaránt gesztusokat tevő, szolgalelkű társaság tagjai ezúttal pofára esnének.

Stanga István

Igencsak szánalmas az a szisztematikus nyalássorozat, amelyet a Magyar Televízió Zrt. vezetése művel manapság. Szisztematikus – mondom –, mert az érintettek az elnökválasztás körüli hercehurca dacára is gondosan ügyelnek arra, hogy hol balra, hol pedig jobbra csapkodjanak a nyelvükkel. Arról ugye, néhány nappal ezelőtt meg magam is megemlékeztem, hogy a Nap-kelte „lefejezésének” az ég világon semmi, de semmi köze sem volt az amúgy hivatalos indokként említett összeférhetetlenséghez, elvégre Orosz József és Aczél Endre már jó ideje dolgoztak más helyeken is, csak ezzel korábban a kutya se törődött. És hát, a kimondva-kimondatlanul elfogultsággal vádolt Bánó Andrásnak sem azért kellett mennie, mert keménykedett Karsai Józseffel és Tarlós Istvánnal, hanem azért, mert Rudi Zoltán, az újraválasztásáért harcoló jelenlegi elnök és csapata úgy gondolta, ezért a gesztusért a jobboldalon elkönyvelnek majd nekik egy piros pontot. Minthogy azonban itt roppant előrelátó urakról van szó, természetesen gondoltak a szocialisták jóindulatának elnyerésére is. Nagy valószínűséggel ezt a „nemes” célt szolgálta a Híradó műsorvezetőjének, Pálffy Istvánnak most bejelentett szabadságolása is, amelynek kapcsán még csak a látszatra sem igazán ügyeltek, elvégre ki az az ostoba ember, aki elhiszi, hogy a sokak által kedvelt tévés egy könyvírás miatt megy el fél évre, amikor korábban mindezt a munkája mellett is gond nélkül megoldotta.

Hogy mi volt a baj a tavaly az év műsorvezetőjének választott Pálffyval? Nos, ha hinni lehet a szállongó híreknek, több olyan ügye is volt, amelyek miatt mind a köztévé vezetői, mind pedig szocialista körök úgy találhatták, „rászolgált” a menesztésre. E körben emlegetik egy korábbi, 2006 júliusában elhangzott rádiós jegyzetét, amelyben az ország végromlásáról szólt („...veszélyben van az én hazám. (...) Szerkezetének eresztékei recsegnek-ropognak, eltűnik az 1000 éves rendszer, tíz falu nem épít templomot, helyette bezárja az iskoláit, a kispostát, holnap már a hivatalt is, holnapután pedig a vonat meg a busz sem jön többé. (...) Aki még mozdulni tud, az meg menekülőre fogja. Elhagyja a földet, amelyből vétetett, a helyét génmanipulált nagyüzem foglalja el...”), s amely miatt az MTV vezetőinek borult el az agya. A szocialisták meg azon akadtak ki, hogy a Híradó debreceni élő közvetítése során azt mondta, a városban az őszödi beszéd óta mindennaposak a tüntetések. És akkor még nem is szóltunk a Heti Válaszban megjelent minapi interjújáról, amelyben – sok más mellett – a következőket mondta: „...A politikai marketing sokszor még a legteljesebb demokratikus viszonyok között is egyenlő a százszázalékos valótlansággal. Őszöd nem ebben hozott újat. A politikában igen, hiszen nyilvánvalóvá vált valami, amit addig csak sejteni lehetett. A sajtó viszont eddig is úgy működött, hogy bemondtuk, melyik oldal mit állít. Törvény is kötelez rá, és idő sincs górcső alá venni mindent. A műfajból következik tehát: egy híradóban nemcsak tények vannak, hanem hírek, s ami elhangzik, annak jó, ha ötven százaléka valós.” (Hogy ennek a nyilatkozatnak mennyire „örülhettek” a Szabadság téren vagy mondjuk az MSZP háza táján, az talán nem szorul bővebb magyarázatra.)   

Noha azzal is tisztában vagyok, hogy az MTV-t nem rázza meg Orosz, Aczél, Bánó vagy éppen Pálffy távozása (meg bárkié sem), úgy vélem, az intézmény jövőbeli sorsának szempontjából mégsem hagyható figyelmen kívül az, ami történt. Ha ugyanis a politika – amint erről már nem egyszer szóltam – képtelen arra, hogy önmérsékletet tanúsítson, s továbbra is kísérletet tesz a közmédiumok megszállására (azt feltételezve, hogy így korrigálhatók saját balfaszságai), mindig akadnak majd olyan szervilis  vezetők is, akik teret engednek az infantilis ámokfutásnak. És bár a szolgalelkűség, az elvtelen seggnyalás többnyire eredményre vezet, a lelkem mélyén mégis azt remélem, az „emberáldozatokat” bemutató MTV-korifeusok ezúttal pofára esnek majd.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!