Hírek

2008.03.31. 08:00

A miniszterelnök menesztette Horváth Ágnest

Horváth Ágnest április 30-ával menti fel egészségügyi miniszteri posztjáról a miniszterelnök - jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő. Az SZDSZ elfogadhatatlannak tartja a döntést.

BAMA

A kormányszóvivő közölte, a miniszterelnök azt kéri a kormánypártoktól, hogy április 30-ig állapodjanak meg az egészségügy átalakításának további tennivalóiról és a menetrendről is. Hozzátette, hogy Horváth Ágnes utódjáról a kormánypártok egyeztetnek majd. Az MTI információi szerint az SZDSZ vezető politikusaival a  kormányfő már szerdán közölte a szándékát, de akkor arról nem  beszéltek, hogy az egészségügyi miniszter távozását szombaton már be  is jelenti. 

Az SZDSZ a bejelentést követően közleményt adott ki. A liberális párt ebben azt írta: Gyurcsány Ferenc döntése, mellyel egyoldalúan, koalíciós egyeztetés nélkül meneszti a kormányprogramot végrehajtó Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, az SZDSZ számára elfogadhatatlan. Horváth Ágnes a megbeszélést követően úgy távozott a miniszterelnöki dolgozószobából, hogy a közeli folyosón felsorakozó újságírókkal nem kellett találkoznia.

A miniszterelnök délelőtt adott tájékoztatást az MSZP-frakciónak a hétvégi szocialista pártértekezleten történtekről, s annak következményeiről. Elmondta, hogy reggel találkozott az egészségügyi miniszterrel, akit tájékoztatott a kialakult helyzetről, s felmentette tisztségéből április 30-i hatállyal. E dátumig kell a koalíciónak kidolgozni az egészségügy átalakításának kétéves programját is a napi biztonság, a rend és a kiszámíthatóság szem előtt tartása mellett.

A kormányfő szerint több hónapos munka kezdődik a két koalíciós párton és a kormányon belül is, úgy, hogy megmarad a reformelkötelezettség, de a társadalmi biztonság is hangsúlyos szerepet kap. Hogy ez a munka érinti-e a kormányprogram egészét, s meg kell-e újítani a koalíciós szerződést, azt a miniszterelnök szerint ma nem tudni még, de a lehetőségét ennek ki kell nyitni, hogy semmi ne lehessen tabukérdés.
Szerinte az egészségügyben nincs elbizonytalanodás, kellenek a változások, de úgy, hogy a hosszú távú szerkezeti ügyek megvalósításának ne legyen ára rövid távon a minőségromlás.

Gyurcsány Ferenc ezek mellett kiemelte még, hogy a következő időszakban olyan társadalmi-politikai intézkedések kellenek, amelyek a konvergenia-programot nem érintve a gazdasági növekedést helyezik előtérbe. A kormányfő úgy vélte, nem kevesebb reformra, hanem több biztonságra van szükség, "bársonyossabbá kell tenni a reformpolitikát". Változatlan célok mellett új megoldások kellenek - jelentette ki a kormányfő. Beszédét a sajtó nyilvánossága előtt mondta el, majd ezt követően hamarosan távozott a szocialisták frakcióüléséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!