Hírek

2008.03.07. 12:35

A kazincbarcikai városi kórház ügyében dönthetnek

Népszavazási kezdeményezést kért hat önkormányzati képviselő az észak-borsodi Kazincbarcika kórházának ügyében, a helyi jogi bizottság javaslata szerint – ha a testület zöld utat ad a kérésnek – május 18-án dönthetnek a város lakói az egészségügyi intézmény sorsáról.

BAMA

Szitka Péter, a város polgármestere (MSZP) pénteki sajtótájékoztatóján közölte: a rendkívüli közgyűlési ülésen meghallgathatták volna a kórház működtetésének bérbeadására jelentkező három pályázót, s lezárulhatott volna ez a folyamat, ám a népszavazási kezdeményezés felülírta mindezt.

Mint mondta, hat képviselő írta alá a dokumentumot, amelyben úgy fogalmaznak, hogy a kórház működtetésének átadása olyan horderejű döntés, amelyben ki kell kérnie a testületnek a lakosság véleményét, hiszen 32 ezer ember sorsáról van szó. A polgármester ugyan nem ért egyet a kezdeményezéssel, de az a véleménye, hogy "ha ezt elindították, a képviselők, játsszák végig". Hozzátette: a népszavazás helyes, demokratikus lépés, és fél éve  - amikor a vitának még lett volna helye - maga is támogatta volna, de ez az ügy, ami jelenleg zajlik "bohózat, színjáték". Ha május 18-ra kiírják a népszavazást, és eredményes lesz, a lakosság véleménye az önkormányzatra nézve kötelező érvényű.

Maga a szavazás mintegy 10 millió forintjába kerül a városnak, és körülbelül két-három hónap az az időszak, amíg a kórház helyzetében nem történik érdemi változás. Ezalatt pedig majd 50 millió forint mínuszt termel majd a kórház. A rendkívüli testületi ülést pénteken délután egy órakor tartják. A Kazincbarcikai Városi Kórház hosszú távú működtetésére eddig kétszer írták ki a pályázatot, s legelőször 2007 november közepe volt a beadási határidő.

Az első körben eredménytelenné nyilvánították a beérkezett anyagokat, mert hiánypótlásra szorultak. A második pályázati kiírásra idén januárban három pályázati anyag érkezett, a budapesti székhelyű HospInvest Zrt., a Debreceni  Egyetem, továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, valamint vele közösen a Medcenter Egészségügyi Szolgáltató Kft. anyaga.

Ezek is érdekelhetik