Hírek

2008.03.18. 10:29

A dalai láma felajánlotta lemondását

Felajánlotta lemondását Tibet száműzött vezetője, amennyiben hazájában a helyzet romlik. Ezt maga a dalai láma jelentette be.

BAMA

A Nobel-békesdíjas vallási vezető egyben visszautasította azt a kínai vádat, hogy ő állna az erőszakba torkollott zavargások mögött. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő azzal vádolta a dalai lámát, hogy ő hangolja össze a halálos kimenetelű lázongásokat, és hívei a nyári pekingi olimpia "szabotálására uszítanak". A Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet szerint Kína tévesen okolja ezekért a láma híveit.

A Nobel-békedíjas vezető kedden Dharamszalában visszautasította a lázongások szításának vádját. "Vizsgáljanak ki mindent alaposan, és ha itt akarják kezdeni, legyenek üdvözölve - mondta. - Vizsgálják át az irodáinkat. Ellenőrizhetik a pulzusomat, a vizeletemet, a székletemet, mindent." A dalai láma felszólította a tibetieket és a kínaiakat, hogy éljenek békében "egymás mellett", és megismételte, hogy a tibeti függetlenség "nincs napirenden". "Ne kövessetek el erőszakcselekményeket, mert az rossz dolog. Az erőszak ellentmond az emberi természetnek. Az erőszak csaknem öngyilkosság. Még ha ezer tibeti áldozza is fel az életét, az nem old meg semmit." A dalai láma feladta a tibeti függetlenség követelését, helyette "középutas" álláspontra helyezkedett, miszerint csak kulturális autonómiát tart szükségesnek hazájának. Az utóbbi napok erőszakcselekményeinek a kínai hatóságok szerint 13, az emigráns tibeti kormány szerint száz, sőt több száz halottjuk volt eddig.

"Túl könnyű dolog a zavargásokat a dalai lámától kiinduló mély, sötét összeesküvésnek tulajdonítani - mondta Kenneth Roth, a Human Rights Watch főigazgatója újságíróknak Tokióban. - Jó lenne, ha Pekingben egy kicsit magukba tekintetének, és megértenék, miért érzik a tibetiek annyira elnyomva magukat Kína korlátozó politikájától." Roth nagyobb nyomást sürgetett Kínára a tibeti tiltakozások elfojtása miatt, ugyanakkor hangoztatta, hogy a Human Rights Watch nem szorgalmazza az olimpia bojkottját. "Nem hisszük, hogy az eredményre vezetne, tekintve az olimpia népszerűségét az egyszerű kínaiak körében - mondta. - Úgy véljük azonban, hogy az olimpia lehetőséget nyújt a pozitív fejlemények ösztönzésére."

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!