Hírek

2008.02.19. 13:01

A magyar külügy Kuba demokratizálásában bízik

A magyar külügyminisztérium figyelemmel kíséri a Fidel Castro lemondásával kapcsolatos sajtóhíreket, Magyarország egyúttal bízik benne, hogy Kuba hamarosan demokratizálódik - hangsúlyozta a Külügyminisztérium keddi közleményében.

BAMA

„A magyar külügyminisztérium természetesen figyelemmel kíséri a sajtóban megjelent nyilatkozatokat, ezzel párhuzamosan nagy figyelemmel követi a kubai eseményeket. Fidel Castro nyilatkozatából az új törvényhozás február 24-i alakuló ülése nyomán lehet pontosabb következtetéseket levonni” - emelte ki a tárca közleménye. Bízunk benne, hogy Kuba a következő időszakban a demokratizálódás útjára lép. Ehhez - amennyiben a kubai fél igényli - Magyarország kész tapasztalatai átadásával hozzájárulni - emelte ki a Külügyminisztérium. Magyarország Kuba-politikája továbbra is értékelvű, parlamenti konszenzusra támaszkodik, és összhangban van az Európai Unió álláspontjával - tette hozzá a közlemény.

Fidel Castro kedden jelentette be, hogy lemond a kubai államtanács elnöki (államfői) tisztségéről. A „líder máximo” ezt a kommunista párt hivatalos szócsövének számító Granma című újság internetes kiadásában közölte. „Nem fogom megpályázni és nem fogadom el, ismétlem, nem törekszem rá és nem fogadom el az államtanács elnöki tisztségét és a főparancsnoki posztot” - írta, még hétfői keltezésű üzenetében.

Üzenetét elemzők úgy értelmezik, hogy a kubai vezető végérvényesen bejelentette visszavonulását. A kubai elnök betegsége miatt egyébként már csaknem 19 hónapja nem vesz részt a hatalom gyakorlásában. Fidel Castro közel fél évszázadon át irányította a karib-tengeri szigetországot azóta, hogy 1959-ben fegyveres forradalom élén  megragadta a hatalmat. A közelmúltban tartott parlamenti választásokon Fidel Castrót ismét képviselővé választották.

Az új összetételű törvényhozás február 24-én, vasárnap tartja alakuló ülését Havannában, ekkor választják meg az államtanács tagjait és az előzetes várakozások szerint ekkor dőlt volna el az is, hogy Fidel Castro, a „líder máximo” visszatér-e a hatalomba, vagy öccse, Raúl Castro végérvényesen átveszi az ország vezetését. Az államtanács élén 1976 óta Fidel Castro áll, de súlyos bélműtétje után 2006 júliusában ideiglenesen átruházta az államtanács elnöki tisztségét, a fegyveres erők főparancsnoki posztját, a miniszterelnökséget és a Kubai Kommunista Párt központi bizottságának első titkári beosztását 76 éves fivérére. Fidel Castro már tavaly decemberben azt írta: nem fog ragaszkodni a hatalomhoz és nem akar a vezetők új nemzedékének útjába állni, de konkrét politikai terveire akkor nem tért ki.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!