Hírek

2008.02.22. 17:11

A Külügyminisztériumba kérették az osztrák nagykövetet

A Külügyminisztériumba kérették pénteken az osztrák nagykövetet. Egyebek mellett a Rába-habzásról és a schengeni nyitásra adott osztrák válaszról volt szó Göncz Kinga és Ferdinand Mayrhofer-Grünbühel találkozóján.

MTI

„A magyar külügyminiszter kifejtette, hogy az elmúlt időszakban a magyar-osztrák kapcsolatok több területén olyan szakmai szintű problémák állandósultak, amelyeknek sürgető kezelése mindkét ország érdeke. Göncz Kinga sajnálatosnak tartja, hogy mára a magyar civil szféra az osztrák relációban rendszeresen negatív élményekkel szembesül” - fogalmazott közleményében Szelestey Lajos külügyi szóvivő.

Göncz Kinga az osztrák nagykövet előtt kiemelte: Magyarországot aggasztja, hogy esetenként még mindig előfordul szennyezés a Rábán. Pozitív jelnek nevezte ugyanakkor, hogy működik a kétoldalú konzultáció és létezik egy végrehajtási terv. Szó volt a rábakeresztúri (Heiligenkreuz) hulladékégetőről is. Göncz Kinga hiányolta, hogy az osztrák fél érdemben még nem reagált a magyar meglátásokra. A külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar fél szeretné, hogy egy ilyen nagyságrendű, regionális kihatású létesítményről érdemi politikai egyeztetés is legyen - olvasható a közleményben.

A találkozón a magyar diplomácia vezetője felvetette, hogy több határszakaszon a schengeni nyitást követően több úton behajtani tilos táblák jelentek meg osztrák oldalon.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!