Hírek

2008.01.06. 13:52

Zokni, és bakancs: a megújulás szimbólumai

Az orosz hadsereg hosszú idő után lemond a már réges-rég elavult kapcaviseletről, s ha részben is, de megszabadul a vízhatlan, szurkosvászonszárú csizmától.

BAMA

Ezt a típusú csizmát, és a hozzá illő kapcát még III. Sándor orosz cár honosította meg a hadseregben, de igazán a szovjet idők alatt vált általánossá a viseletük – olvasható a Lenta című orosz hírportálon. Az orosz védelmi minisztérium illetékesei még másfél évvel ezelőtt is meggyőződéssel állították, hogy a szurkosvászonszárú csizma az optimális lábbeli a seregben. Ami a kapcát illeti, a minisztériumi hivatalnokok szerint ez a leghigiénikusabb viselet, ráadásul a kiskatonák számára a legkényelmesebb viselet. A zoknit ugyanis mindenkinek egyénileg kellene mosnia, míg a kapcák tisztítását központi mosodákban szervezik meg.

A kapcavilág immár a múlté, azonban a raktáron lévő csizmákat nem dobják ki, a lábbelit a munkára kivezényelt kiskatonák viselik majd. Csizmát – de már más fajtát – ezentúl csak a díszőrség tagjai viselnek a jövőben. Meleg béléssel ellátott csizmát hordanak az északon szolgáló katonák, a többieknek viszont magasított szárú bakancs és zokni dukál majd. Előfutárként egy évvel ezelőtt az ukrán és a fehérorosz hadsereg is kivonta a forgalomból az archaikus üzenetű kapcát és csizmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!