Hírek

2008.01.31. 19:45

Több mint egymillió irakit öltek meg öt év alatt

Több mint egymillió iraki halt meg erőszakos cselekményekben az arab ország 2003 márciusi megszállása óta – derül ki az Opinion Research Business (ORB) londoni székhelyű közvélemény-kutató cég tanulmányából.

BAMA

A dokumentumot iraki felmérések alapján állítottak össze, és hozták nyilvánosságra. Az ORB 2414, 18 éven felüli irakival készített interjút az országban. Az iraki családok egyötöde veszített el legkevesebb egy családtagot az amerikai megszállás és 2007 augusztusa között.  A legnagyobb veszteség a bagdadiakat érte: a fővárosban a családok több mint 40 százaléka elveszített legalább egy tagot.

A felmérés hibahatára a cég szerint 1,7 százalék, ami azt jelenti, hogy a vizsgált négy és fél év alatt erőszakban meghaltak száma 946 ezer és 1,12 millió közötti. A legutóbbi teljes iraki népszámlálás szerint 1997-ben 4 millió 50 ezer háztartás volt az országban, lélekszámra több mint 20 milliós volt az ország. Az ORB az IIACSS független iraki intézettel együttműködve készítette el a felmérést, amely egy korábbi, 2007 augusztusában készített előzetes kutatás tökéletesített változata. Akkor még 1,2 millióra tették a halottak számát a nevezett időszakból. Azóta az ORB további interjúkat készített vidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!