Hírek

2008.01.20. 18:39

Tánczos Gábor szabad

Vasárnap hajnalban hagyta el a börtönt Tánczos Gábor. A körmendi gyermekgyilkosságért elítélt fiatalember tíz év után feltételesen került szabadlábra. Tánczos külföldön szeretne új életet kezdeni.

Fábos Erika

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Tánczos Gáborra kilenc testőr vigyázott – fotó: Schmidt János
[/caption]Tíz év fogság után testőrök kísérték haza a börtönből kiszabadult Tánczos Gábort. A fiatalember Körmendre ment haza. Abba a Vas megyei városba, ahol a jogerős bírósági ítélet szerint, 1998-ban megölt egy 11 éves kislányt. A bűncselekmény idején 19 éves férfi a rendőrségi nyomozás során elismerte a brutális bűncselekményt, majd a bíróság előtt visszavonta, és később a megismételt eljárás során is végig tagadta bűnösségét. Tánczost végül 2002-ben 13 év szabadságvesztésre ítélték jogerősen. Ebből a bíróság döntése értelmében tíz évet töltött le, most – jó magaviseletére való tekintettel – feltételesen szabadult.

Tánczos Gábort korán reggel két fekete luxusgépkocsival, ügyvédje kísérte haza. A fiatalemberre kilenc testőr vigyázott. Körmenden édesanyja, Tánczos Istvánné várta, aki azt mondta: kérte a rendőröktől, hogy a következő napokban gyakrabban járőrözzenek a házuk körül, mert attól tart, vannak, akik ártani akarnak fiának. Somos Zoltán, Tánczos Gábor ügyvédje csak néhány mondatban válaszolt az újságírók kérdéseire, hivatalos keretek között kedden állnak majd a nyilvánosság elé. Megerősítette: ügyfelének az a szándéka, hogy külföldre költözik, és ott próbál új életet kezdeni. Mint mondta, erre azért van szükség, mert Tánczos nevét és arcát Magyarországon mindenütt ismerik. Itthon mindenhol előítéletekkel kellene szembenéznie és tíz év után is rengeteg indulatot vált ki az emberekből, így tartani lehet attól, hogy az ügyben elfogultak Tánczos Gábort zaklatják és bántalmazzák. Az esetleges erőszakos cselekedetek mellett fennáll annak is a veszélye, hogy ezt Tánczos nem tudja majd elviselni, és mentálisan annyira meggyengül, hogy nem lesz képes a normális életvitelre. Külföldön ezeket a veszélyeket elkerülheti. Ezért szeretne mielőbb elmenni. Addig amíg feltételesen van szabadlábon, erre elméletileg nincs esélye. Somos Zoltán álláspontja szerint azonban ez nem egyértelmű, hiszen útlevelet ugyan nem kaphat, de személyi igazolvánnyal rendelkezhet, és ennek birtokában pedig az Európai Unión belül utazhat.

Az ügyvéd elmondta azt is: az előírások szerint, amíg Tánczos Gábor feltételesen van szabadlábon, rendszeresen kapcsolatot kell tartania kijelölt pártfogójával. Álláspontja szerint a pártfogói felügyelet célja nem az ellenőrzés, hanem annak segítése, hogy ügyfele vissza tudjon illeszkedni a társadalomba, így kezdeményezni fogják, hogy Tánczosnak csak telefonon kelljen jelentkeznie pártfogójánál.

Tánczos Istvánné azt mondta: szerinte fiának nincs miért elmennie Körmendről. Egyenes gerinccel tudnak végigmenni az utcán, nem kell lesütniük a szemüket. Hozzátette: tíz éve küzd azért, hogy kiderüljön az igazság és ezután sem adja fel. Csak akkor nyugszik majd meg, amikor valóra válik a célja, Tánczos Gábor nevét kitörlik a bűnügyi nyilvántartásból és kimondják: tévedtek és fia ártatlan.

Perújrafelvételre készülnek?

Tánczos Gábor ügyvédje a mai napig kitart védence ártatlansága mellett. Állítása szerint mind a nyomozás, mind a bírósági eljárás során számos szabálytalanságot követtek el. A fiú ügyvédje éppen ezért közölte: céljuk, hogy megszerezzék és újra áttekintsék az ügy összes iratát. Ezután pedig ha olyan újabb tény vagy adat merül fel, akár perújrafelvételét is kérhetnek. Az ügyvéd szerint több magánnyomozó iroda is jelezte, bekapcsolódna az eset ismételt átvizsgálásába. Az ügy 1998 óta megosztja a közvéleményt, Körmenden a mai napig sokan kételkednek a bűnösségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!