Hírek

2008.01.10. 15:17

Szakmához juthatnak az alacsony végzettségűek

BAMA

„Azt a munkavállalót, aki nem fogadja el, hogy a piacgazdaság alapfeltételként követeli meg a szakmai tudás állandó fejlesztését, s nem reagál erre a követelményre folyamatos tanulással, azt egész életében foglalkoztatási bizonytalanság, s megélhetési gondok várják” – szögezte le érdeklődésünkre Zachár László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet főigazgató-helyettese. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni az élethosszig tartó tanulás fontosságát.

A támogatott felnőttképzési programokról a regionális munkaügyi központokban, illetve azok kirendeltségein kaphatnak részletes információkat az érdeklődők – mondta el kérdésünkre Szilárd Imre, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal felnőttképzési főosztályának vezetője. A regisztrált álláskereső résztvevőknek ingyenes programokat kínálnak a Regionális Képző Központok. Emellett elindult a „Lépj egyet előre” program második része, és várható, hogy további, a tanulást ösztönző speciális központi programok is lesznek. A „Lépj egyet előre II.” program első szakaszában a jelentkezéseket 2008. december 31-ig fogadják. A tervek szerint a 10 milliárd 665 millió forint támogatási keretből 2009. június 31-éig legalább 22 ezer felnőtt személy ingyenes képzését oldják meg. A programban az alacsony iskolai végzettségű, illetve szakképzetlen felnőttek juthatnak hozzá a szakképesítéshez szükséges alapfokú végzettséghez, valamint az elhelyezkedést elősegítő szakmához.

A második körben olyan, szakképzettséggel már rendelkezők is jelentkezhetnek, akik piacképesebb szakmát szeretnének elsajátítani. A legfeljebb alapfokú végzettségű résztvevők minden 150 órányi tanfolyami tanulás után a minimálbér összegének megfelelő ösztöndíjat is kapnak. Az alapfokúnál magasabb végzettségűek sikeres vizsga esetén egyszer kapják meg a juttatást. A második ütemben újdonság lesz az is, hogy a résztvevők a tankönyv-vásárláshoz segítséget kapnak. A programban olyan szakmákat lehet elsajátítani, amelyekre a legnagyobb igény van az adott régió munkaerőpiacán. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az itt szakmát szerzők elhelyezkedési esélyei jelentősen megnőnek a képzés után.