Hírek

2008.01.28. 06:50

Seressel nem hajózik új vizekre a Bárka

Márciustól új kapitánnyal hajózik tovább a Bárka. Seress Zoltán a fiatalokat célozta meg programjával, azt mondja ugyanazt az irányt kívánja tartani, amit a Nemzeti Színház új főigazgatója, Alföldi Róbert határozott meg.

Kun Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Nagyon megnyugtató, hogy az egyhangú döntéssel gyakorlatilag politikamentessé tették a kinevezésem
[/caption]Alföldi Róbertet 2006 januárjában megmentőként fogadták a Bárkában. Az előző igazgató, Csányi János ugyanis pénzügyi nehézségekre hivatkozva elhagyta az intézmény vezetői posztját. Alföldinek még pályáznia sem kellett, Jóvér Béláné, Józsefváros akkori kultúráért felelős alpolgármestere úgy fogalmazott: „Az egész szakma egyöntetűen őt akarta a posztra, felesleges lett volna egy álságos pályáztatási eljárás.” A fiatal színész-rendező elfogadta az önkormányzat által a színház fenntartására szánt összeget, és felvirágoztatta az intézményt. Ahogy az új igazgató, Seress Zoltán fogalmazott lapunknak: „A Bárka Színház az elmúlt esztendőkben hihetetlen üzemi hőfokon égett. Több célunk nem is lehet, mint ezt megtartani.” Seress szerint Alföldi sikerei olyan szinten megalapozták szakmai hírnevét, hogy amikor 2007 végén pályázott a Nemzeti főigazgatói posztjára, fiatal művész létére nem jelentett nagy meglepetést a dinamizmust, megújulást, nyitottságot ígérő programjának győzelme. „Robi kinevezését követő nyilatkozataival hálálja ezt meg, amikor intézményünket dícséri. Én is hasonlóképp tennék” – teszi hozzá.

A Sirály viszi a stafétát

Pénteken volt a Bárkában a Sirály premierje. A Csehov-darab bemutatása most különös jelentőséggel bírt, hiszen az igazgatóváltás közepére tették a premiert. Ráadásul együtt játszik a darabban a volt és az új színházvezető. Alföldi Róbert Trigorint, Seress Zoltán Szorint alakítja. „Végül is a Sirály tekinthető a stafétabot átadásának – véli Seress Zoltán. – Nem tulajdonítok neki különösebb jelentőséget, hiszen Robi továbbra is együtt fog működni intézményünkkel.”
Alig csitultak el a Nemzeti körül a hullámok, már mindenki azt találgatta, ki nyeri el a józsefvárosi intézmény vezetői posztját. Az önkormányzat nem hagyta sokáig nyitva a kérdést. Január 16-i ülésén egyhangú döntéssel nevezte ki március elsejei hatállyal Seress Zoltán színművészt. „Nagyon megnyugtató, hogy az egyhangú döntéssel gyakorlatilag politikamentessé tették a kinevezésem - véli az új igazgató. - Ha végig nézzük kis országunk direktorválasztásait, ez a feszültség nélküli megoldás kimagasló eredménynek tekinthető. Sok helyütt példát vehetnének róla.” Seress nem kíván új arculatot adni a Bárkának. „A folytonosság megmarad, ebben a meglévő műsorterv is közrejátszik. De egyébként sem akarok nagy szavakat használni és új fordulatot hirdetni – teszi hozzá. „Nem akarom, hogy a Bárka úgymond seresses legyen, hiszen magam sem tudom milyen az.” Elképzelései szerint igazgatói programjával a 14-20 éves korosztályt célozza meg, azaz a legfiatalabbakat. „A Bárka eddig is rájuk koncentrált, de ez most egy jobban összpontosított program lesz.” Fél év múlva már azzal is elégedett lenne, ha azt látná, hogy a színészek megtalálnák a Bárkában a boldogulásukat. A társulat elmondása szerint jelenleg is jó hangulatú, a legtöbben elégedettek a kinevezésével: „Alapvetően pozitív a visszhang. több a bizalom, mint a bizalmatlanság. Természetesen vannak elégedetlenek is, az én feladatom az, hogy elérjem náluk is, hogy úgy érezzék, érdemes belém bizalmat fektetni. Mindig van ellenpólus, de ez így van jól, hiszen ezt tartja mozgásban a szerkezetet.”

Névjegy:

Seress Zoltán, színművész, a Bárka Színház társulatának tagja

Született: 1962. május 21.

Főbb szerepei: Ivanov - Csehov: Ivanov, Iván - Dosztojevszkij-Richard Crane: Karamazov testvérek, Riff - Bernstein: West Side Story, Richard - Ray Cooney: A miniszter félrelép, Lucien Quvier - Eisemann: Fekete Péter

2008. március 1-től a Bárka Színház igazgatója

Született: 1962. május 21.

Főbb szerepei: Ivanov - Csehov: Ivanov, Iván - Dosztojevszkij-Richard Crane: Karamazov testvérek, Riff - Bernstein: West Side Story, Richard - Ray Cooney: A miniszter félrelép, Lucien Quvier - Eisemann: Fekete Péter

2008. március 1-től a Bárka Színház igazgatója

Nagyon megnyugtató, hogy az egyhangú döntéssel gyakorlatilag politikamentessé tették a kinevezésem -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!