Hírek

2008.01.25. 16:52

Otthonszülés: márciusban indítják a bábaképzést

Márciusban indul az a képzés, amelyet minden otthonszülést segítő bábának és dúlának el kell végeznie – jelentette ki Horváth Ágnes pénteken.

B. V.

Az egészségügyi miniszter addig is arra kéri a szakembereket, a szabályozási tervben található ajánlások szerint vezessék le a szüléseket. A tervezet szerint az otthonszülő nőket is ugyanolyan tb-ellátás illeti majd meg, mint kórházban szülő társaikat. Tíz év helyett pedig öt éves klinikai tapasztalathoz kötnék a bábáknak a szülés levezetését. A törvény fél év csúszással júliusban lép életbe.

Bottyán Emese, az Országos Bábaszövetség elnökségi tagja kérdésünkre elmondta, nem mindenben értenek egyet a tárcával, ezért várják a további egyeztetéseket. Erre már a jövő héten sor kerülhet. Bottyán Emese úgy látja, nem lehet az otthon szülést a kórházival összehasonlítani, ezért nem az a meghatározó, ki mennyit töltött klinikán szülészként. Megjegyezte: ma Magyarországon egyetlen bába van, aki megfelel ennek a követelménynek, ő pedig a szülész-nőgyógyász Geréb Ágnes, akit eltiltottak szakmája gyakorlásától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!