Hírek

2008.01.21. 14:41

Nem akarok perre menni, de így meg bajban maradok

Olvasóink sokaságát éri jogi sérelem. A megoldás a polgári per lenne, de félnek a hosszú procedúrától, a költségektől, és csak magukban elégedetlenkednek. Mi jobbat tehetnek?

Vizer Helga

Komoly probléma, hogy Magyarországon egy-egy bírósági eljárás sokszor évekig tart. Ezt a Dr. Schneider Ügyvédi Irodában mondták el. Megtörténhet, hogy az ügyben csak egy vagy két tárgyalást tűznek ki egy évben. És még akkor sincs előrelépés, mert a másik fél kitalál valamit, amivel húzza az időt.

A kimenetel is bizonytalan. Az ügyvédi és a perköltséget (illetéket) nekünk kell állnunk, a per végéig teljes mértékben. Ha pert nyerünk, van rá esélyünk, hogy a bírói ítélet szerint az alperes viseli ezeket. De előfordulhat, hogy a feleknek fele-fele arányban kell állniuk a költségeket. Ilyen körülmények mellett valóban senkinek sincs kedve a nyakába venni egy pert.

A másik oldalon ugyanakkor a mi igazunk, a jogaink állnak, amelyekben biztosak vagyunk. És amelyet lábbal tipornak, gondolván, hogy úgysem csinálunk ügyet a dologból.

Dr. Schneider Péter tanácsa: mielőtt bíróságra megyünk, mérlegeljünk. Döntsük el, miért fontos nekünk az elégtétel. Csip-csup ügyről van szó, amelyben a személyes bosszú vezérel? Ha így áll a dolog, pereskedés és pénzkiadás helyett inkább higgadjunk le. Ha viszont komoly a sérelem, és sok mindent veszítünk vagy veszíthetünk, érdemes beadni a keresetlevelet.

Jól tesszük, ha a döntéshez segítséget kérünk a szakembertől. Akadnak helyzetek, amikor az ügyvédi felszólítással célt érünk. Tíz adósból a tapasztalatok szerint öt ügyvédi felszólításra simán fizet. Egyébként ha mindenki kiállna a jogaiért, ellenfeleink kétszer is meggondolnák, hogyan cselekszenek, mert tartanának a következményektől.

Ezek is érdekelhetik