Hírek

2008.01.05. 17:39

Mehmet Karcsika ismét az apjánál

Döbbenet A hányattatott sorsú gyerek nyakán fojtogatási nyomokat találtak. Az eddig nagyszüleinél élő, 11 éves kisfiút apjánál helyezte el a szegedi gyámhivatal, mivel édesanyja előzetes letartóztatásban van Szerbiában.

Vég Márton

Nem ment pénteken haza nagyszüleihez Mehmet Károly. Ugyanis ideiglenes hatállyal a 11 éves kisfiú felügyeleti jogát  csütörtöki határozatában az édesapjára bízta a szegedi gyámhivatal. Egyben kötelezte a gyermekről eddig gondoskodó nagyszülőket, hogy a fiút, az apjának haladéktalanul adják ki. Mint a nagymama elmondta: erről ők még semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak. Így a gyerekért már török édesapja ment a szegedi iskolába és ruhája, iskolai felszerelése nélkül magával vitte.

„December második felében kezdeményezte a gyámhivatalnál Mehmet Tüysüz, hogy addig, amíg Károly édesanyja Szerbiában előzetes letartóztatásban van, ideiglenesen ne a nagyszülőknél, hanem nála helyezzék el a fiát” – mondta Buda Sándor. Tüysüz ügyvédje szerint azért nem a nagyszülőktől vették át a gyereket, mert a kisfiú nyakán karmolásokat láttak, amelyeket Károly elmondása szerint a nagymama okozott. Az apa nem akarta visszaengedni fiát ilyen környezetbe.

Hozzátette: egy budapesti gyermekkórházban látleletet vetetnek a gyermek sérüléseiről. Igaz, ez nem egyszerű, mivel Mehmet Károly minden hivatalos papírja, így a TAJ-kártyája is a nagyszülőknél maradt. Buda Sándor azt is elmondta: a kisfiú édesapjával Jászszentlászlón fog élni, a papa innen viszi majd be Károlyt hétfőn ugyanabba a szegedi iskolába, ahova eddig is járt.

Soha életében nem bántotta unokáját – állítja a nagymama, aki szerint az apa csak a schengeni határnyitásra várt, és újra el fogja vinni külföldre a gyereket. Papp Károlyné továbbra is fenntartja, hogy Mehmet Tüysüz csempésztette be a kisfiú édesanyjának kocsijába a 80 extasy tablettát, azért, hogy eltávolítsa az országból és könnyebben visszaszerezze a gyermeket.

Krémer Zsuzsa, a jelenleg Szerbiában előzetes letartóztatásban levő édesanya és a nagyszülők jogi képviselője elmondta: a gyámhivatal valóban felélesztette az apa szülői felügyeleti jogát, ám a kiadást a jövő hétre tervezték. Hozzátette: miután a hivatalos kiadás elmaradt, a gyermek, nagyszülőkkel való kapcsolattartásáról sem tudtak megállapodni. A nagyszülők és a gyermek közti telefonbeszélgetés alapján a gyermek jelenleg Budapesten tartózkodik.

A kisfiú édesanyját, Bogosné Papp Edinát kábítószer birtoklása miatt tavaly november közepén helyezték előzetes letartóztatásba Szerbiában. Az asszony és új férje a Vajdaságból tartott haza, amikor a horgosi átkelőnél megvizsgálták autójukat, amelyből összesen 80 extasy tabletta és amfetamint került elő. Az asszony többször is azt nyilatkozata, hogy attól tart, hogy Tüysüz Mehmet ismét elrabolja a gyermeket. Az ügyvédje szerint, amint az édesanya előzetes letartóztatása megszűnik, feléled a bíróság által neki ítélt szülői felügyeleti jog és az apának azonnal vissza kell vinnie a gyermeket. Karcsika testvére esetében a nagyszülőket jelölte ki a hatóság a gyám szerepére.

Mehmet Károly akkor vált ismertté, amikor apja 2004 júliusában hamis útlevéllel kicsempészte az országból. A 10 éves gyermeket tavaly április 8-án hozta haza egy alapítvány segítségével édesanyja Isztambulból. Később Magyarországra érkezett az apa is, akit őrizetbe vettek, majd elítélték. Felfüggesztett börtönbüntetést kapott embercsempészet, közokirat-hamisítás és kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt.

Börtönben maradt Mehmet Károly anyja

A szabadkai bíróság december 12-én harminc nappal meghosszabbította Mehmet Károly édesanyjának, és az asszony új férjének előzetes letartóztatását. A tanács elutasította azt a lehetőséget, hogy óvadék fejében szabadlábra helyezze őket. A döntését jelentősen befolyásolta, hogy a bíróság szerint a szegedi házaspár a szabadlábra helyezésük után valószínűleg mindent megtenne, hogy átjusson Magyarországra. A két ország között pedig nincs olyan megállapodás, amely a saját polgárát átadná az ellenük indult büntetőper lefolytatására, ráadásul az asszony a tettenérésükkor már megpróbált megszökni.

A Szabadkai Kerületi Bíróság szóvivője nem tudta megerősíteni azokat a Magyarországon megjelent információkat, amelyek szerint valaki telefonon felhívta a rendőrséget, és elmondta, hogy kábítószert rejtettek el az autóban.

Ezek is érdekelhetik