Hírek

2008.01.14. 12:23

MDF: több százezer közalkalmazott bérszámfejtése rendezetlen

A Magyar Államkincstár késve és hibásan készítette el a központi bérszámfejtő programot, több százezer közalkalmazott járulék- és bérszámfejtése rendezetlen, ezért az MDF vizsgálatot követel az ügyben – mondta Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselője hétfőn.

MTI

„Az MDF felháborítónak tartja, hogy a közszférában dolgozók közel 80 százalékának bérét abban a - Magyar Államkincstár által fejlesztett - Központosított Illetmény-bérszámfejtő Rendszerben (KIR) kezelik, amely jelenleg még nem alkalmas feladatainak ellátására. A rendszer felkészületlenségéből fakadóan mintegy 650 ezer alkalmazott 2006. évi adó- és járulékbevallása, valamint a teljes 2007. évi adatai rendezetlenek" – mondta Pettkó András. A politikus hangsúlyozta: kérdéses a közszférában dolgozók egészségbiztosítási jogviszonya is, hiszen január elseje óta nem részesülhetnek ingyenes ellátásban, miközben a járulékokat vonják a bérükből. Nem lehet tudni azt sem, hogy mi lesz annak a több ezer leszerelő határőrnek a sorsa, akikkel az állam nem tudja rendezni az elszámolásokat a rendszer hibái miatt.

Pettkó András szerint a rendszer elégtelensége miatt mintegy ötszáz szerv, köztük az APEH nem tud törvényesen eljárni, hiszen a közszféra bevallásainak hiányában az adóhatóságnak automatikusan büntetnie kellene. A kormányzat mulasztása munkavállalók százezreinek és az államnak is milliárdos nagyságrendű károkat okozhat - fűzte hozzá. Az MDF mintegy fél éve felhívta már a figyelmet a problémára, ezért súlyos felelőtlenségnek tartja, hogy a pénzügyi tárca fogadkozásai ellenére a Magyar Államkincstár késve és hibásan készítette el a központi bérszámfejtő programot - húzta alá a politikus. Az MDF azonnali vizsgálatot követel az ügyben és várják Veres János pénzügyminiszter válaszát a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!