Hírek

2008.01.09. 16:19

Kovács Ágnes csak vendég lesz Pekingben

„Nem indulok a pekingi olimpián” – jelentette be szerdán Kovács Ágnes. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónő azonban még nem fejezi be pályafutását, a júliusi országos bajnokságon még versenyezni fog.

É. S.

A sportoló döntésében elmondása szerint alapvető szerepet játszott a decemberi, debreceni rövidpályás Európa-bajnokságot megelőző doppingvizsgálata körüli hercehurca. Az eset érlelte meg benne az elhatározást, hogy Pekingben már nem áll rajthoz. „A mai napig fáj, hogy a MACS (Magyar Antidopping Csoport) ellenőrei az ominózus eset után a félbehagyott mintaadást követően nem jöttek vissza, vajon miért nem?” – kérdezte Kovács Ágnes. – Viszont nyolc nappal később feljelentettek. Utóbb a magyar és a nemzetközi szövetség felmentett, ezzel ott és akkor lezárult az ügy, de nagyon nehéz volt az uszodába lemennem november 8-a óta” – mondta az úszónő.

Kovács Ágnes szerint a doppingellenőrzésre természetesen szükség van a sport tisztasága végett, de emberséges bánásmódban. Az olimpiai bajnok úgy érzi, hogy esetében nem érvényesült az ártatlanság vélelmének elve. Az úszónő szerint ma már mindegy, hogy ki a hibás az ügyben, de neve mellett már az ügy óta a dopping is ott van. „Sajnálom a bejelentést, nagyon sok mindenben nem értek vele egyet” – reagált a bejelentésre Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke.

„Nagyon sok élményt éltünk át Ágival, nagyon sok és nehéz munkát végeztünk el közösen, de kárpótoltak az eredmények,  benne az olimpiai arany” – mondta Kiss László szövetségi kapitány. Kovács Ágnes korábbi mestere szerint „Ági mindig tisztán, becsületesen készült, nagyon sajnálom a döntését, de megértem és tudomásul veszem”. Schmitt Pál a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kijelentette, hogy a szervezet vendégeként Kovács Ágnes ott lesz Pekingben az olimpián.

Ezek is érdekelhetik