Hírek

2008.01.15. 19:18

Kórházi szarkák alkonya

Kóddal és biztonsági kulccsal záródó széfet kell felszerelni február 15-ig minden kórházi betegszobában.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Horváth Ágnes: fontos, hogy minden beteg számára legyen olyan hely, amely csak az övé
[/caption]„Február 15-ig kell beszerezniük és felszerelniük a betegek szobáiban a kóddal és biztonsági kulccsal nyitható széfeket a kórházaknak. A legjobb megoldás a megelőzés. Fontos, hogy minden beteg számára legyen olyan hely, amely csak az övé” – szögezte le kedden Horváth Ágnes. Az egészségügyi miniszter hozzátette: a személyes széfek beszerzése ugyan kötelező, de azt nem írják elő, hogy a széf milyen méretű legyen, pontosan hová szereljék a szobában, vagy milyen anyagból készüljön. Nem kell majd széfet szerelni, viszont a csecsemő-, pszichiátriai vagy intenzív osztályokon található ágyak mellé. „Az idős fekvőbetegek, például az én nagymamám is meg tudja majd tanulni a kódot. Ráadásul mindegyik széfhez lesz egy tartalék kulcs, amelyet például a főnővér szobájába lehet majd elhelyezni” – fogalmazott a szakminiszter.

Horváth Ágnes úgy számolt, hogy a széfek beszerzése kórházanként 4-5 millió forintból megoldható. Be is mutatott egy széfet a sajtó képviselőinek, amelyet alig kilencezer forintért vásároltak. Az összköltséget mintegy 5-600 millió forintra becsülte, amely összeg már a kórházaknál van. „A minden kórházi ágyhoz kötelezően hozzátartozó éjjeli szekrényhez egyetlen mozdulattal rögzíteni lehet a kisebb széfeket. Hasonlóan egyszerű megoldás a széfeket két fúrással a falhoz rögzíteni” – magyarázta Horváth. A kórházak részéről elhangzott kifogásokra szállodás párhuzammal válaszolt. Szerinte ma már két csillagos hotelek közül is egyre többen szerelnek be széfeket a szobákba. Ez a komfort pedig a betegeknek is jár. Végül elhangzott: a trezorok beállítását február közepétől az ÁNTSZ fogja ellenőrizni, bár némi türelmi időt minden kórház kap majd. Tehát csúszás esetén nem kell szankcionálástól tartani.

Jelenleg a kórházakban vagy központi trezorral, vagy portaszolgálattal, vagy a beteglátogatási idő korlátozásával védekeznek a lopások ellen. A rendőrség tapasztalatai szerint éves szinten az egészségügyi intézményekben 1400-1700 lopás történik. „Tavaly 1596 esetet regisztráltunk, az összesen okozott kár 132 millió forint volt, s ebből csupán hárommillió forint térült meg” – mondta Simon Tamás. Az ORFK bűnügyi főosztályvezetője szerint főleg mobiltelefonok, készpénz és ékszerek „cserélnek gazdát”.

Közben a Fidesz azt követeli a kormányzattól, hogy juttassa vissza az egészségügybe azokat az összegeket, amelyeket eddig kivont, és a kormányzati negyed beruházásának megszüntetése után okafogyottá vált kormányzati projektirodát se tartsa fent, hanem az arra szánt összegeket adja oda a kórházaknak. „Teljesen felesleges dolgokra, luxusdolgokra költ a kormány. Nem kell új ágy, nem kell lift, nem kell festés, nem kell még egy nővérke” – jelentette ki tegnap Pesti Imre. A fideszes politikus példaként említette a kórházi széfeket is, szerinte az erre a célra elköltött összeg is inkább a vizitdíj eltörlése miatt a háziorvosoktól kieső összeget pótolhatná. Emlékeztetett: a kórházaktól elvont forrásoknak csak egy töredékét adta vissza a kormányzat az év végén, ez azonban nem állította meg a kórházak eladósodását, amelyek tetemes része csődközeli helyzetben van. Több mint 250 kórházi osztály nem rendelkezik megfelelő működési engedéllyel, hanem úgynevezett ideiglenes működési engedéllyel dolgozik, de van olyan kórház is, amelynek 16 osztálya nem rendelkezik végleges működési engedéllyel, mert források híján nem tudják teljesíteni az ÁNTSZ velük szemben támasztott elvárásait.

A kórházak széf nélkül is megoldották

„A betegek nagy százaléka magatehetetlen beteg, akik gyakorlatilag az ágyból sem tudnak felkelni. Ezeknél a betegeknél nem várható el, hogy a trezorok kódjait megjegyezzék, hiszen ez fizikálisan már az ő számukra lehetetlen” – mondta lapunknak Golub Iván. A Magyar Kórházszövetség előző elnöke szerint a széfek kötelező beszerelése teljesen felesleges, hiszen a kórházak eddig is megoldották a személyes tárgyak megőrzését. Legnagyobb problémának azonban azt tartja, hogy a széfeknek semmi köze a gyógyításhoz, pedig elsősorban arra kellene többet költeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!