Hírek

2008.01.21. 14:39

Keresztülgyalogol a telkemen a szomszédom

Olvasónk szomszédjának telke az úr kertje mögött van. A szomszéd tehát csak a az út ingatlanján át közelítheti meg a sajátját. Hozzá kell-e járulnia az út és a kapu fenntartásához?

V. H.

Előfordulhat, hogy egy telket csak egy másikon keresztül lehet megközelíteni. Ilyenkor az utóbbira szolgalmi jogot jegyezhetnek be. A szolgalmi jog gyakorlója nem a tulajdonos, hanem az a személy, aki az utat csak használja. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet.

Abba, hogy szomszédként valaki egy másik telken átjárjon, az ingatlan gazdájának bele kell egyeznie. Ez természtes, hiszen a másik esetleg zavarhatja őt. Nyilván senkinek sem kellemes, ha a kertjén keresztül jönnek-mennek az idegenek. Ahhoz nagyon jó viszonynak kell lennie a két szomszéd között, hogy valaki ezt minden további nélkül elfogadja.

Ha a két fél békés úton nem tud egymással dűlőre jutni, bírósághoz fordulhatunk. Az elrendelheti a szolgalmi jog bejegyzését. Ezt később a földhivatal teszi meg. A tulajdonost kötelezhetik, hogy engedje meg az átjárást. Hiszen nincs másik út, amelyen a szomszéd a saját telkére bejuthat.

Bizonyos esetekben a bíró megváltási árat szabhat. Megállapíthatja a szolgalmi jogot adó ingatlan értékének csökkenését. Ezért ítélhet úgy, hogy ezt a szomszédnak ellentételeznie kell. Az mindenesetre biztos, hogy a közös használattal járó költségekbe a szolgalmi jog gyakorlójának is be kell szállnia. A másik féllel megállapodhat róla, milyen mértékben. Az anyagiakat célszerű a használat és az úton átjárók számának arányában vállalni – tanácsolja a jogász.

Az átjárás helyét érdemes azon a ponton meghatározni, amelyen az a tulajdonosnak a legkevesebb kellemetlenséggel jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!