Hírek

2008.01.21. 14:37

Kell-e köteles részt fizetnem az életjáradékomból?

Olvasónk nem érti, hogy miért kell köteles részt fizetnie testvérének abból a pénzből, amelyet édesanyjuk még életében adott neki eltartása, gondozása fejében. Kérdése: mit tehetne annak érdekében, hogy ezt elkerülhesse? Testvére soha nem foglalkozott a szüleikkel.

Vizer Helga

Ha az édesanya még halála előtt életjáradéki szerződést kötött a kedves olvasóval, akkor a testvérnek nem jár a köteles rész – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A két fél dokumentálhatóan megállapodott abban, hogy a gondozás, ápolás fejében minden vagyon az eltartónak jut. Ez tulajdonképpen az ő „jutalma” azért, hogy édesanyját gondozta. A másik leány, a testvér nem tette ezt. Így őt nem illeti semmi.

Ha viszont nem született szerződés, jár a köteles rész. Erről a Polgári Törvénykönyv rendelkezik – mondta a szakember. A köteles rész alapja eszerint a hagyaték tiszta értéke, valamint mind olyan adomány, ajándék, amelyet az örökhagyó még életében bárkinek juttatott. Ezeknek is a tiszta értékét kell számításba venni. Ha például az anya egy arany nyakláncot ajándékozott valakinek, annak értékéből a törvényes örökösnek jár a köteles rész.

Igaz viszont az is, hogy a köteles részre igényt tartó félnek bizonyítania kell: az ajándékok, adományok léteztek. Ez a bizonyítás meglehetősen nehéz. A köteles rész összege mindazon javak fele, amelyek törvény szerint az örökösnek járnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!