Hírek

2008.01.18. 17:23

Ivkovic és Rátgéber a kosárlabda szövetségi kapitányok

Éber

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége a szakmai bizottság javaslatát elfogadva a férfiaknál Stojan Ivkovicot, a nőknél pedig Rátgéber Lászlót nevezte ki szövetségi kapitánynak. A pécsi férfi gárdánál szakmai igazgatóként is tevékenykedő szerb szakember megbízatása két, míg az ugyancsak a baranyai női alakulatot vezető Rátgéberé egy évre szól. Ivkovic először tavaly márciusban vette át a szakvezetői feladatokat, és irányítása alatt a válogatott az Európa-bajnoki selejtezők végén osztályozón harcolta ki a bennmaradást az A divízióban.

Rátgéber László 1994-től 1997-ig Buttás Pál és Killik László segítőjeként dolgozott a nemzeti csapatnál, majd 1997-től 2004-ig szövetségi kapitány volt. Ezalatt az együttes részt vett (és 10.  lett) a németországi világbajnokságon, továbbá szerepelt a 2001-es franciaországi (7.) és a 2003-as görögországi (10.) Eb-n. Az elmúlt négy évben előbb a jelenleg MKOSZ-főtitkár Sterbenz Tamás, majd tavaly Bencze Zoltán ült a kispadon.

„Szakmailag izgatott a dolog, már csak azért is, mert méltatlan helyen van jelenleg a magyar női kosárlabda – mondta az újbóli  kinevezésekor Rátgéber László. – Nem megváltónak érkezem, hanem dolgozni szeretnék. Köszönet jár a klubomnak, mert megengedte, hogy a válogatottnál is ténykedhessek.”

„Régi-új nevek kerültek előtérbe, mindkettejükben a londoni  olimpiáig szeretnénk gondolkozni, de az első lépés természetesen az Eb-kvalifikáció lesz – mondta Berényi János, az MKOSZ elnöke. – Rátgéber László esetében a 2009-es lettországi  Eb-re való kijutás a cél, ami automatikus szerződéshosszabbítással  jár, míg Stojan Ivkovictól továbbra is az A osztályban maradást várjuk el”.A szövetség támogatja néhány európai szintű, itthon játszó férfi légiós honosítását.

„Neveket egyelőre nem mondok, de a kapitány előterjesztése alapján azt szeretnénk, ha ez a folyamat az első félévben lezajlana, hogy az Eb-selejtezőn már a rendelkezésünkre állhassanak” – jelentette ki a sportág első embere. A két kapitány a március elsején sorra kerülő kosárgálán, stílszerűen Pécsett mutatkozik be, ahol együtteseik az NB I All Star-válogatottjai ellen lépnek pályára.

Ezek is érdekelhetik