Hírek

2008.01.29. 17:16

Inkognitóban maradhatnak az illegális zeneletöltők

Nem kötelességük a távközlési szolgáltatóknak az illegális zeneletöltés gyanújába keveredett felhasználók személyes adatait kiadniuk a szerzői jogok tulajdonosainak – döntött kedden az Európai Bíróság.

N. M.

Az ítéletet egy spanyolországi per kapcsán hozta az uniós testület. Ennek során a Promusicae szerzői jogvédő nonprofit érdekvédelmi szervezet azzal a kéréssel fordult a spanyol bírósághoz, hogy kötelezze a Telefónica távközlési szolgáltatót, adja át számára az illegális zeneletöltéssel gyanúsított előfizetői személyazonossági adatait és lakcímét. Emellett még arra is kíváncsi volt a szervezet, hogy a felhasználók mely napokon, pontosan hány órakor csatlakoztak a világhálóra. A Promusicae szerint ezek az internetezők a KaZaA nevű fájlcserélő programot használva olyan hangfelvételeket osztottak meg, amelyek felhasználási jogával a Promusicae tagjai rendelkeznek. A szervezet azért kérte az információk átadását, hogy az érintettek ellen polgári eljárást tudjon indítani.

A spanyol bíróság a kérdést az Európai Bíróság elé terjesztette, hogy megtudja, vajon megköveteli-e a közösségi jog a tagállamoktól, hogy a szerzői jog hatékony védelmének biztosítása céljából előírják a személyes adatok polgári eljárás keretében történő közlésének a kötelezettségét. Az unió legfőbb bírói szerve most nemmel válaszolt a kérdésre. Indoklásában az Európai Bíróság rámutatott arra, hogy az információs társadalomban a szellemi tulajdonjogok, különösen a szerzői jog hatékony védelme nem sértheti a személyes adatok védelméhez kapcsolódó követelményeket. Ellenben az uniós országok saját döntésük alapján előírhatnak ilyen kötelezettséget – világított rá az uniós bíróság. Magyarán a tagállamok maguk döntik el, hogy feldobják-e a kalózokat a jogvédőknek, vagy sem.

Ezek is érdekelhetik