Hírek

2008.01.09. 06:06

Hódít a mobilinternet

Versenytársra talált a vezetékes és a kábeles internet. A mobilcégek párezer forintos előfizetéseivel számítógépről, laptopról és mobiltelefonról is madzagok nélkül lehet csatlakozni a világhálóhoz, az ország nagy részén szélessávon.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A mobilcégek párezer forintos előfizetéseivel számítógépről, laptopról és mobiltelefonról is madzagok nélkül lehet csatlakozni a világhálóhoz
[/caption]Honlapokat böngészni, e-mailezni, híreket olvasni, zenét letölteni, videókat nézegetni, online vásárolni – mindezt a vonaton utazva, az utcán sétálgatva, vagy akár a balatoni nyaraló nyugágyában feküdve. Egyebek között ezek az előnyei a mobilinternetezésnek, ami mára a vezetékes és a kábeles hozzáférés valódi versenytársává vált. Ez egyrészt köszönhető a kedvező árnak, hiszen már havi kétezer forint alatt is kínálnak akciós előfizetéseket a szolgáltatók. Érdemes azonban arra odafigyelni, hogy a legolcsóbb tarifacsomagok gyakran tartalmaznak valamilyen adatforgalomra vonatkozó korlátozást (azaz azt, hogy hány honlapot, videót, zenét lehet letölteni, hány emailt lehet elküldeni). Öt-tízezer forintért már korlátlan használatot lehetővé tévő előfizetést is lehet találni.

Az ár mellett már a sávszélességet is a mobil ineternetezés erősségei közé lehet sorolni. „A mobilinternet másodpercenként körülbelül 1-3 megabites sebessége már bőven elegendő a hétköznapi felhasználóknak” – mondta lapunknak Márton György, a Nemzeti Hírközlési hatóság (NHH) szóvivője. Ezen a sávszélességen ugyanis nagyobb csatolmányokkal együtt is gyorsan lehet levelezni, akadozás nélkül lehet multimédiás oldalakat böngészni, videókat nézegetni, és az interneten rádiót hallgatni, vagy akár telefonálni. Annak persze ez a sebesség lassúnak bizonyulhat, aki egész nap filmek letöltésére, fájlcserélésre használná a világhálót. A mobilinternet legnagyobb előnye feltétlenül az, hogy a használata nem kötődik helyhez (vezetékes hálózathoz közeli helyhez), így gyakorlatilag bárhová magával viheti az előfizető. Igaz ez még úgy is, hogy a mobilszélessáv lefedettség hazánkban szolgáltatótól függően még csak 30-60 százalék között mozog, azonban sok helyen elérhető a valamivel kisebb sávszélességet nyújtó EGDE. A még kisebb sebességű GPRS pedig mindenhol hozzáférhető, ahol van térerő. Szintén kedvez a fogyasztóknak, hogy a mobilnet nem kötött semmilyen más előfizetéshez (például telefonvonalhoz) sem.

A felsoroltak miatt ezért egyre többen gondolják úgy, hogy mobilszolgáltatójukon keresztül hajtanak fel az „információs szupersztrádára”. „A legutóbbi, tavaly októberi felmérésünk szerint száz magyarból még csupán kettő rendelkezett mobilinternet előfizetéssel. Bár pontos adataink nincsenek, számuk bizonyosan rendkívüli módon megnövekedett az utóbbi időben” – mondta Márton György.

Nemcsak mobiltelefonról használható

A mobil internetezés a neve ellenére nem feltétlenül a mobiltelefonos internetezést jelenti, ugyanúgy lehet használni az előfizetést az asztali számítógépüen vagy a laptopon. Ezt egy modem segítségével lehet megtenni, amelybe bele kell helyezni az előfizetéshez kapott SIM-kártyát, majd a használni kívánt eszközhöz kell csatlakoztatni. Modem gyanánt lehet használni a meglévő mobiltelefonokat is, kábelen vagy bluetooth-szon keresztül. Laptophoz adatkártyát is lehet használni, ezek ára azonban a több tízezer forintot is elérheti. Aki mégis a mobiltelefonjáról szeretne internetezni, annak a szélessávú netezésre alkalmas úgynevezett 3G képes készüléket érdemes vásárolni, amelyek ára körülbelül 30 ezer forintnál kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!