Hírek

2008.01.14. 18:29

Hazaküldik a késelő fiút

Hazakerülhet Romániába a Blaha Lujza téren késelő kisfiú, akivel a magyar hatóságok mindeddig nem tudtak mit kezdeni. Az igazságügy-miniszter szerint a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekményekkel külön szervezet foglalkozhatna.

Tibay Gábor - Vizer Helga

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Bármelyik pillanatban hazaszállíthatják a fővárosi Blaha Lujza téri késelő fiút (képünk illusztráció)
[/caption]Bármelyik pillanatban hazaszállíthatják a fővárosi Blaha Lujza téri késelő fiút, a 12 éves Krisztiánt – közölte hétfőn Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter. A fiú a múlt héten egy mp3-lejátszójáért szúrt combon egy 15 éves fiatalt. Krisztián személyazonosságát sikerült megállapítani, így a magyar gyermekvédelem felvehette a kapcsolatot a román hatóságokkal. A hazai szervek sokáig nem tudtak mit kezdeni a téren rablásból, egyéb bűncselekményekből élő gyermekkel, a jelenlegi jogszabályok szerint ugyanis tizennégy éves kor alatt senki sem büntethető.

Takács Albert lapunk kérdésére ugyanakkor azt mondta, vannak olyan elképzelések, melyek szerint a büntethetőség alsó korhatárát lejjebb kellene szállítani. Hozzátette: mindezt a kérdés érzékenységére való tekintettel alaposan meg kell vizsgálni, hiszen nem csak jogi szakmai, de társadalmi kérdésről van szó. A tárcavezető az elmúlt napok bűncselekményeit – a múlt hét végén például egy 17 éves fiatal verte agyon iskolatársát – így kommentálta: „a felnőtt társadalmat jogosan töltik el aggodalommal a fiatalkorúak és gyermekkorúak által elkövetett cselekmények”. Közölte: tárcájánál hosszabb ideje tart az új büntető törvénykönyv koncepciójának kidolgozása. Takács szerint a fiatalokat érintő szabályok változtatására azért van szükség, mivel eljárt felettük az idő, azaz nem kezelik külön a felnőttbűnözéstől a gyermekek és fiatalkorúak által elkövetett bűncselekményeket.

Takács szerint érdemes visszatérni az 1945 előtti magyar gyakorlathoz: e szerint a fiatalokra saját szabályok vonatkoznának, saját intézményrendszerrel. A miniszter szerint azonban a politikai döntés – és így az intézményhálózat megteremtése – még hátravan: a tervezetek legkorábban márciusban kerülnek a kabinet asztalára. A tárcavezető leszögezte: a fiatalkorúakkal szemben rendkívül ritkán kerülne sor szabadságvesztés kiszabására. „Az új büntetőjog azt szorgalmazza majd, hogy a hiányokat pótoljuk ” – mondta.

A megelőzés hatékony

Büntetőjogi eszközökkel lehetetlen megoldani a problémát – véli Herczog Mária szociológus. Lapunknak azt mondta: téves irány a büntető jogszabályok módosítása, az alapkérdés a gyermekkorú elkövetők esetében továbbra is az: kik ezek a gyerekek, és hogyan jutottak el idáig? Fontos lenne ezekben az esetekben elemezni, ki mit tett, vagy nem tett, és annak alapján változtatni – mondta. Herczog Mária hozzátette, a kutatások szerint a javítóintézeti elhelyezés sem segít, nem oldja meg a problémákat: 12-13 éves korra olyannyira sérülhet a személyiség, hogy az nehezen, vagy alig korrigálható. A szociológus szerint éppen ezért elsősorban a megelőző tevékenységre kell helyezni a hangsúlyt, hogy a fiatalok ne juthassanak idáig: „ha a gyermekvédelmi intézmények nem működnek hatékonyan, akkor ez kell, hogy megváltozzon” – mondta. Herczog Mária szerint súlyos tévedés azt mondani, hogy az elmúlt időszakban jelentősen növekedett volna a gyermekkorúak által elkövetett bűncselekmények száma, a súlyos ügyek száma alacsony, és állandónak mondható.

Ezek is érdekelhetik