Hírek

2008.01.02. 16:33

Egyre több a problémás lakossági hitel

Növekedett a problémás hitelek aránya, különösen a lakossági szektorban – derül ki a Központi Hitelinformációs Rendszert (korábbi nevén BAR-listát) működtető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. híradójából.

T. M.

A feketelistán szereplő lakossági mulasztók száma pár hónapja lépte át a 600 ezres küszöböt, tavaly szeptemberben pedig már majdnem elérte a 700 ezres szintet. A lakosságnál érezhető romlás figyelhető meg, mind havi, mind negyedéves szinten új mulasztási rekordok születtek. A fennálló mulasztások száma a tavalyi harmadik negyedévben húsz százalékkal emelkedett, ami példátlan mértékű – hívja fel a figyelmet a BISZ. Kezdenek ugyanis kiütközni a korábbi időszakok egyre agresszívebb, kockázatosabb hitelezési gyakorlatának következményei. A kártyavisszaélések száma továbbra is alacsony.

A lakosságnál az kerül fel a listára, akinek legalább a minimálbér összegét kitevő kölcsönösszeg megfizetésével folyamatosan, több mint kilencven napon át késik. Az is felkerül a listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl vagy bankkártyával visszaélést követ el. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően még öt évig nyilvántartják.

Ezek is érdekelhetik