Hírek

2008.01.05. 16:22

Egész évben őket kerestük!

Mi a közös Paris Hiltonban, Szaddam Husszeinben, Csisztu Zsuzsában? Továbbá mi közük van az iphone-okhoz? Mind a négyen előkelő helyet foglalnak el a vezető keresőoldalak 2007-es évre vonatkozó toplistáin.

Kun Tamás

A közösségépítés országos és nemzetközi szinten is tarolt. Ezt a következtetést lehet levonni a Google napokban közzétett 2007-es toplistája láttan. A népszerű kulcsszakat rangsoroló top10 dobogóján Magyarországon és globálisan is háromból két helyet foglalnak el az úgynevezett közösségépítő portálok képviselői. Szintén nagyszámú keresést eredményeznek a videómegosztók, melyek az elmúlt évek másik internetes bummját robbantották a megjelölgetős iwiw-szerű oldalak mellett. A trendnek megfelelően Magyarországon a „youtube” kulcsszó vezet, a nemzetközi eredményeket összegző listán azonban egy harmadik sikertörténet bérelte ki az első helyet: a multimédiás internetes telefon, az iphone.

„A keresőoldalak toplistái valóságos kincses kalendáriumként funkcionálnak, ha a havi listavezetőket tekintjük át, hiszen így tisztább képet kapunk arról, hogy az adott időszakot milyen történések és mire irányuló érdeklődés jellemezte.”  – mondta lapunknak Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi képviselője. Magyarországon például  január-februárban - az adóbevallás szezonjában - az „apeh” kulcsszó végzett az élen. Tavasszal a „diplomakötés” érdekelte leginkább a Google látogatóit a begépelt kulcsszavak alapján. A nyarat a Pókember uralta, ősszel pedig a Titanic-kiállítás és 1956 került a keresési lista élmezőnyébe. A télhez közeledve pedig a Mikulás is megérkezett, harmadik helyre szorítva az akkor kifejezetten aktuális gázártámogatást.

Ám nem csak a Google végzett év végi összesítést. A nagy rivális Yahoo tematizált listákat tett közzé weboldalán. Eszerint az év politikai figurája Szaddám Husszein lett, megelőzve George W. Busht és az amerikai elnökválasztás két demokrata elnökjelöltjét, Barack Obamát és Hillary Clintont. A politikusok listájával szemben az év hírhedt hírességeinek tizes listájára csak egyetlen férfi, Owen Wilson fért fel a tizedik pozicióba. Az élen Britney Spears végzett, akinek kifizetődő volt a kopaszra borotválkozás. Ezzel a hadmozdulattal második helyre szoríthatta az intim testrészeinek menetrendszerű mutagatásával kitűnő Paris Hiltont. A legkeresettebb sportolók kategóriájában Marija Sarapova és David Beckham végzett az élen. A tenisz és a labdarúgás rajongóinak érdeklődése mellett minden bizonnyal sok képkeresés is lendíthette kettőjük népszerűségét.

A honi kultikus figurákról az [origo] végzett összesítést, a Google motorját használó keresője alapján. A címlaplányok mezőnyében a Kárpát-medencében is a Paris-Brintey duópólium uralkodik, ám kis hazánkban a Hilton-örökös beelőzte a Spears-lány zűrjeit. A politikusok közül Gyurcsány Ferenc nevére kerestek rá legtöbben. A miniszterelnök iránti lelkes érdeklődés felülmúlta a Fidesz első emberére, Orbán Viktorra történő rákeresések számát. Harmadik helyen Kóka János, a negyedik pozicióban Sólyom László végzett. Év végi igyekezetének köszönhetően pedig Zuschlag János csípte meg az ötödik helyet.

A politika iránti kíváncsiság ezzel együtt azonban érezhetően csekély volt hazánkban a múlt esztendőben. Az [origo] összesített listájának első húsz helyére ugyanis nem fért fel a politikai kategória listavezető képviselője. Ott van azonban a magyar médiaszereplők színe-java, a legelőkelőbb helyen Csisztu Zsuzsával, Michelle Wild-dal, Kelemen Annával. Az [origo]-nál az összesített hazai rangsor élén a Google-nél második helyen végzett iwiw szerepel.

Ezek is érdekelhetik