Hírek

2008.01.10. 20:36

Demszky: Nehéz év következik, de Budapest előremenekül

A tavalyihoz hasonló feszített gazdálkodású, nehéz év elé néz a főváros 2008-ban is - mondta Demszky Gábor főpolgármester csütörtöki évnyitó sajtótájékoztatóján.

BAMA

Pedig a városvezető szerint lehetne másként, hiszen Budapest jobban prosperál, mint maga az ország. Paradox a helyzet: Budapest gazdasága az országos recesszió ellenére is jól működik, ugyanakkor az állam jelentős részben Budapestből, az itt tevékenykedő cégek és magánszemélyek adóiból él: a teljes nemzeti összterméknek és összes állami adóbevételnek egyaránt több mint harmada (mintegy 35-37%-a) a fővárosban képződik – tette hozzá. Demszky Gábor kifejtette Budapest számára a problémát az elvonások mértéke jelenti. A főváros egyrészt a fejlesztések állami támogatására, valamint európai uniós forrásokra számíthat.

A főpolgármester úgy fogalmazott Budapest előremenekül a fejlesztésekkel, hogy még több adóbevételt produkáljon. Kifejtette: a tervek szerint 511 milliárd forintot költenek majd fejlesztésre – ennek jelentős része elmegy a 4-es metróra. Idén tovább folytatódik az útfelújítási program is, 2008-ban 50 kilométer szakasz újítanak fel. Év végére befejeződik a Szabadság híd rekonstrukciója, ezzel párhuzamosan előkészítik a Margit hidat is a felújításra. A tervek szerint a munkálatok alatt nem zárják le teljesen a létesítményt. Ezen kívül a Megyeri-híd augusztusi átadása, és ehhez kapcsolódóan a Külső Váci út kiszélesítése és a Thököly út felújítása könnyít majd a gépkocsival közlekedők életén.
Idén számos, a korábbi években megkezdett nagyberuházást folytatódik. Ezek közül kiemelte a Közraktárak átépítését, amely a Duna-parti fejlesztések zászlóshajója, a Központi Szennyvíztisztító pedig nem kisebb feladatot vállal magára, minthogy 2010-re 100%-osra emelje a Dunába engedett tisztított szennyvizek arányát – tette hozzá. Demszky Gábor azt is elmondta, hogy a négyes metró egyelőre tovább épül tíz állomáson. Hozzátette: február végéig tárgyalnak a Hídépítő Zrt.-vel a Fővám téri állomás sorsát illetően.

Az a cél, hogy mielőbb elhárítsák a nehézségeket és végső döntés szülessen a kivitelezést illetően - mondta. A projekt finanszírozásával kapcsolatban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kijelentette: 350 milliárd forintra pályáznak, ennek várhatóan 77 százalékát finanszírozza majd az EU. Hagyó bejelentette azt is, hogy a nagykörúti Combinók egy része légkondicionálót kapa nyárra. Kitért arra is, hogy a kettes metró felújítása idén véget ér, már csak a kocsiszín átépítése van hátra, ősszel megérkezik az Alstom első három metrószerelvénye, melyek fél éven át végzik majd a próbafutásokat, így 2009-re forgalomba állhatnak. Az 1-es és a 3-as villamos vonalát is meghosszabbítják az idén, az előbbit a Budafoki útig, a 3-ast pedig a csepeli HÉV Pesterzsébet-felső állomásáig.

Horváth Csaba főpolgármester elmondta: sorozatos beruházásokkal igyekeznek az oktatási körlményeket javítani a fővárosban. Számos iskolarekonstrukció mellett kiemelte a Térségi Integrált Szakképző Központok létesítését. Az egészségügy terén is lesznek beruházáok, tövbbek között felújítják a Heim Pál Gyermekkórház, a Szent Imre Kórház és az Uzsoki utcai kórház egyes részlegeit. A költségvetésért felelős Ikvai Szabó Imre főpolgártmester arról beszélt, hogy a bűdzsé 47 milliárdos hiánnyal számol idén, ebből 20 milliárdot egyéb fejlesztéseken akarnak megspórolni. Ezekről konkrét döntés a későbbiekben várható – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik