Hírek

2008.01.28. 16:55

Biztonságosabbá tenné az Európai Bizottság a gyerekjátékokat

Szigorítaná a gyermekjátékokra vonatkozó biztonsági előírásokat az Európai Bizottság Ugyan ma sem árusíthatók olyan játékok, amelyek nem biztonságosak, ám az 1988-ban megalkotott hatályos jogszabály nem elég rugalmas ahhoz, hogy lépést tartson az újonnan piacra kerülő játékokkal.

N. M.

„A gyermekek egészsége és biztonsága nem vitatéma, és nem lehet semmiféle kompromisszum tárgya” – jelentette ki a javaslat kapcsán Günter Verheugen iparpolitikai biztos. Ezért kíván az EU a gyermekjátékokra minden korábbinál szigorúbb biztonsági szabványokat előírni és betartatni. A javaslat számos ponton változtatna a korábbi jogszabályon. Egyebek között teljesen betiltaná az esetlegesen rákkeltő vegyi anyagok használatát, és szigorúbb határértékeket vezetne be egyes veszélyes anyagokra, mint az ólomra és a higanyra. A balesetek megelőzése érdekében szigorúbb előírások vonatkoznának a gyerekek által könnyen lenyelhető, apróbb alkatrészek használatára. Köteleznék a gyártókat, hogy erre figyelmeztető feliratokat helyezzenek el a játékokon. Drasztikus büntetéssel sújtanák azokat a gyártókat, amelyek nem tartják be a biztonsági előírásokat.

Az Európai Bizottság jogszabálytervezetének legnagyobb sajtóvisszhangot kapott pontja, hogy megtiltanák, hogy az élelmiszerekkel közös csomagolásban lehessen játékokat árulni. Ez azokra a csecsebecsékre vonatkozna, amelyekhez „csak az élelmiszer elfogyasztása útján” juthatnak hozzá a gyerekek. Tehát a chipses zacskóban, a gabonapelyhek dobozában elrejtett meglepetések továbbra sem tűnnének el, ha azokat az ételtől jól elkülönítve külön becsomagolják. Az azonban kérdéses, hogy a tilalom érintené-e a játék-édesség árukapcsolás mintapéldányát, a Kinder-tojást, amelynek ajándékához csak a csokiburkon lehet hozzáférni. A tervezetet még az Európai Parlamentnek és a miniszterek tanácsának is el kell fogadnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!