Hírek

2008.01.30. 16:49

Adócsekkek a középosztálynak, amerikai módra

Alighogy szentesítette George Bush elnök hétfői évértékelőjében a 150 milliárd dolláros gazdaságösztönző javaslatát, kedden már jóvá is hagyta azt az amerikai képviselőház. A törvény életbe lépéséhez azonban még a szenátus jóváhagyására is szükség van.

H. M.

„A gyors rábólintásnak valószínűleg politikai okai is vannak” – tudtuk meg Magyarics Tamástól, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársától. Kedvező színben tűnhet fel így a képviselőház demokrata többsége a választók szemében azzal, hogy egyből megszavazták a republikánus elnök javaslatát. Bármiféle időhúzással a republikánusok kezébe adtak volna ütőkártyát. A javaslat szerint a magánszemélyek összesen mintegy 100 milliárd dollárt kapnának, a vállalkozásokat pedig közel 50 milliárd dollár értékben segítenék. Egy személy legfeljebb 600 dolláros (nagyjából százezer forintnak megfelelő) visszatérítést kaphat, a családok pedig 1200 dollárt. A családok ezen felül gyerekenként 300 dolláros visszatérítésben részesülnének. A gazdaság élénkítését célzó csomag elsősorban a középosztályt segítené. A kedden elfogadott program alapján lakossági adó-visszatérítésekkel, üzleti beruházásokat segítő adókönnyítésekkel, átmeneti adóhitelezéssel, illetve egyéb ösztönző kormánykiadásokkal tömnének pénzt az emberek zsebébe. A Bush-kormány és a törvényhozás képviselői január közepe óta tárgyaltak arról, hogy miképp lehetne növelni a fogyasztást, és hogyan lehetne gyorsítani a gazdaság növekedését.

Magyarics Tamás szerint a 150 milliárd dolláros élénkítő csomag meglehetősen kevés ahhoz, hogy az amerikai gazdaság bajait orvosolja. A szakértő hozzátette: az amerikai állam évi 2,66 ezer milliárd dolláros (464 ezer milliárd forintos) költségvetésében ez csupán egy apró morzsa. Az adócsökkentésre építő Bush-kormányzatnak ez a lépése mindössze rövid távú, felületi kezelése lehet a gondoknak.

Ezek is érdekelhetik