Hírek

2007.12.21. 17:26

Veres: a népszavazás nem befolyásolja a költségvetést

Vég M.

Veres János szerint a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról rendezett népszavazás eredménye a költségvetést nem, csak a címzettek – orvosok, kórházak, felsőoktatási intézmények – gazdálkodását érintheti. „Amennyiben a népszavazás eredményeként 2009 január elsejétől megszűnne valamelyik díj, az természetesen kiadáscsökkenést jelent a lakosságnak, de ugyanekkora bevételkiesést is az intézményeknek, mivel pótlására nincs lehetőség. A népszavazás nem jelent mást, mint, hogy az eredmény függvényében kell a 2009-es költségvetést összeállítani” – mondta a pénzügyminiszter.

Leszögezte: nem fog olyan javaslatot tenni a kormánynak, hogy bármilyen adó, vagy járulék változtatásával többletbevételre tegyenek szert és ebből pótolják a vizitdíjat, vagy a kórházi napidíjat, vagy a fejlesztési részhozzájárulást. Tudni kell, hogy az előbbi két díj együtt 17-18 milliárd forintot, a tandíj pedig 2-2,5 milliárd forint éves bevételt hozhatna az érintett intézményeknek.

„Tehát az egészségügyi szolgáltatók, a háziorvosok, a felsőoktatási intézmények ennyivel kevesebbel kell hogy gazdálkodjanak” – mondta Veres János. A népszavazás politikai következményeit illetően egyértelművé tette: az eredménytől függetlenül nem jelent sem kormánybuktatást, sem valamelyik kormánytag cseréjét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!