Hírek

2007.12.12. 05:52

Újra férjhez megy az özvegyasszony anya

HASZONÉLVEZET – Olvasónk ismét férjhez menne, és szeretné, ha új társa hozzá költözne. A ház azonban az elhunyt férjé volt. Közös gyermekeik tiltakoznak a terv ellen.

Rados Virág

A gyermekek joggal tiltakoznak. Nemcsak azért, mert a ház az ő örökségük, azaz apjuk halála után most már a tulajdonuk. Hanem azért is, mert az özvegy haszonélvezeti joga az új házasságkötéssel megszűnik, mondja ki a Polgári Törvénykönyv. Ez a jog ugyanis pont azt a célt szolgálja, hogy az egyedül maradó házastárs védve legyen az utcára kerülés veszélye ellen. Ám az új házasságkötéssel az asszony már nem lesz egyedül. De ha még élne is a haszonélvezet, a tulajdonos(ok) beleegyezése nélkül senki nem költözhet be az ingatlanba.

Az örökösödési rendről: Ha az elhunytnak vannak egyenes ági leszármazottjai, akkor ők a törvényes örökösök. Házastársára vagyona csak akkor szállhat, ha erről életében külön végrendelkezik. A köteles rész a gyermekeknek azonban ekkor is jár. Ez ama javak fele, amelyek végrendelet nélkül jutnának. Az özvegynek az elhunyt minden olyan tulajdonán haszonélvezete van, amelyet nem ő örököl. E jog megváltását mind a házastárs, mind az örökösök kérhetik. (Az özvegy által lakott lakásra, az általa használt berendezési és felszerelési tárgyakra megváltást nem lehet kérni.) A házastársat a megváltott vagyonból olyan rész illeti meg, amelyet a leszármazókkal együtt örökölne, ha ő is törvényes örökös volna. Ági vagyonnál ez a javak egyharmada. A megváltást a hagyatéki eljárás során, hiányában egy éven belül lehet kérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!