Hírek

2007.12.26. 17:19

Tetemes különbségek a benzinárakban

Közepesen drága hazánkban a benzin – legalábbis ez derül ki, ha összehasonlítjuk az Európai Unió országainak átlagos üzemanyagárait.

Németh Márk

Érdemes teletankolni a kocsiját annak, aki véletlenül a Baltikumon jár, ugyanis ott a legolcsóbb a benzin az egész Európai Unióban. A gazdasági tárca honlapján megtalálható adatok szerint Észtországban a leggazdaságosabb négy keréken furikázni, hiszen minden más uniós országban drágább a 95-ös ólmozatlan üzemanyag az ottani literenkénti 236 forintnál.

A legmélyebben az Egyesült Királyságban található benzinkutaknál kell a zsebükbe nyúlniuk az autósoknak, ott majdnem másfélszer annyiba, 362 forintba kerül egy liter benzin.

Hazánk környékén maradva Szlovéniában és Romániában tankolhatunk olcsóbban, mint itthon, Ausztriába és Szlovákiába nem érdemes átugorni az olcsóbb üzemanyag reményében. Magyarország egyébként az uniós benzin-árrangsorban a középmezőnybe tartozik, egészen pontosan a tizenhatodik helyen áll a literenkénti 292 forinttal.

A dízelesek kánaánja Litvánia, ahol az egész unióban a legolcsóbb a gázolaj literenkénti 244 forintos árával. Magyarország a dízelárban is az európai középmezőnybe tartozik. A hazai 299 forintos átlagárhoz hasonló összeget kell fizetni Lengyelországban, Ausztriában és Dániában egy liter dízelért. Szlovéniában nagyjából 25 forinttal kevesebbet, Szlovákiában pedig körülbelül 12 forinttal többet.

Állandósult a magas üzemanyagár

Nem változott az elmúlt héten az üzemanyagok ára a hazai töltőállomásokon. A holtankoljak.hu adatai alapján a gázolaj átlagos ára 292,30 forint, míg a benzinért 287,30 forintot kell fizetni. Így tehát a gázolaj átlagosan 5 forinttal kerül többe , mint a benzin. A legalacsonyabb gázolajár 276 forint, a legmagasabb pedig 305,90 forint. Benzinért legkevesebb 273 forintot kell fizetni, a legdrágább benzin ára pedig 297,90 forint literenként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!