Hírek

2007.12.03. 16:28

Sólyom hiányolja a Mazsihiszt az egyházfők ebédjéről

A Mazsihisz azért mondta le a meghívást, mert Sólyom László a Polgári Törvénykönyv gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítását nem hirdette ki

É. S.

Sajnálatát fejezte ki tegnap Sólyom László amiatt, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nem fogadta el meghívását a történelmi egyházak vezetőivel történő közös találkozásra és ebédre. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szerint a Mazsihisz november 28-án keltezett levele nem indokolta meg kellően a program lemondását.
A KEH vezetője, Tari Sándor válaszlevelében azt írta: a közös ebéd célja, hogy „az egyházak vezetői elmondhassák álláspontjukat aktuális ügyeikről, közérdekű kérdéseikről a köztársasági elnöknek, és  egyúttal egymásnak is”.

A Mazsihisz azért mondta le a meghívást, mert Sólyom László a Polgári Törvénykönyv gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítását nem hirdette ki, hanem alkotmányossági aggályaira többek között a véleménynyilvánítás alkotmányos szabadságának aránytalan korlátozására hivatkozva előzetes normakontrollra megküldte az Alkotmánybírósághoz. Tari hangsúlyozta, az előzetes normakontroll kérése nem azt fejezi ki, hogy az egyes közösségeket sértő nyilvános kijelentések elleni fellépéssel nem ért egyet az államfő.

Ezek is érdekelhetik