Hírek

2007.12.11. 17:30

Sólyom elítélte a Magyar Gárdát

A kisebbségi ombudsman megkeresésére írt válaszlevelében Sólyom László cigányellenes tüntetésnek nevezte a Magyar Gárda vasárnapi felvonulását. Az államfő szerint az ilyen akcióknak nem csak az ideológiájuk elvetendő, hanem gyakorlatilag is károsak.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A RomNet információja szerint a Magyar Gárda és a Magyar Önvédelmi Mozgalom péntek délután Kerepesen tartja következő felvonulását fotó: AFP
[/caption]„A Magyar Gárda december 9-i tatárszentgyörgyi felvonulása kifejezetten cigányellenes tüntetés volt. Amellett, hogy ideológiájuk elvetendő, ezek az akciók gyakorlatilag is mérhetetlenül károsak, olyan légkört teremtenek, amely csakis nehezíti a cigányság társadalmi beilleszkedésének előrehaladását” – írta tegnap a köztársasági elnök a Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannak címzett válaszlevelében. Kállai még hétfőn fordult levélben az államfőhöz, amelyben mélységes megdöbbenésének adott hangot a magyarországi rasszizmus felerősödése miatt, és arra kérte Sólyom Lászlót, hogy fejtse ki álláspontját a Magyar Gárdával kapcsolatban.

Sólyom László azt hangsúlyozta, hogy 2007 nyarán a szélsőjobb rátalált arra a megjelenési formára, amely tartósan óriási médiaérdeklődést biztosíthat neki: egyenruhás szervezetet alapított, és az avatási ceremóniákat legutóbb már fenyegető felvonulás követte. „Egyetlen jóakaratú ember sem tűrheti az emberi méltóság megsértését és egyenlő méltóságunk megkérdőjelezését. Ki kell  fejeznünk tehát szolidaritásunkat” – olvasható az államfő levelében. A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a december  9-i felvonuláson a Jobbik egyik szónok a negatív tulajdonságokat etnikai, faji vagy biológiai meghatározottsággal  kötött össze. „Az ilyen gondolatokat, amelyek a náci ideológiának is részei voltak, a leghatározottabban visszautasítom” – írta. Az államfő levelében kitért arra is, hogy a közelmúltban folytatott megbeszélést a kisebbségi ombudsmannal, és a találkozón egyetértettek abban: a cigányságnak mindenekelőtt iskoláztatásra van szüksége.

Vona Gábor kedden nem akart reagálni Sólyom László levelére, de a Magyar Gárda Egyesület és a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke ma sajtótájékoztatót tart a Sándor-palota előtt. Egyelőre annyi biztos, hogy Vona személyes találkozót kért az államfőtől. Ugyanakkor az már eldőlt, hogy az államfő kész fogadni az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetőit, az időpontot illetően azonban még egyeztetésekre van szükség. Mint az ismert, a Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja vasárnap tartott felvonulást a Pest megyei Tatárszentgyörgyön. A szervezet vezetői több sajtónyilatkozatban jelezték, hogy a demonstrációval a „cigánybűnözésre” akarták felhívni a figyelmet.

A RomNet információja szerint a Magyar Gárda és a Magyar Önvédelmi Mozgalom péntek délután Kerepesen tartja következő felvonulását. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat tiltakozik a demonstráció megtartása ellen, mivel a tüntetés fő szlogenje „cigányok, kifelé az iskolából!” lesz. Információik szerint a rendőrség nem adott engedélyt a cigánytelepet érintő vonulási útvonalra, így csak a polgármesteri hivataltól a futballpályára menetelhetnek a tüntetők. Az OCÖ elnöke, Kolompár Orbán tegnap levélben arra kérte Franka Tibort, Kerepes polgármesterét, hogy tegyen meg mindent a cigányokat fizikai létükben fenyegető akció ellen. Kolompár Orbán hozzátette: amennyiben a rendőrség tudomásul veszi a pénteki rendezvényt, több száz fős ellentüntetést szerveznek.

Brüsszelhez fordult az egyik EP-képviselő

Lévai Katalin (MSZP) európai parlamenti képviselő a Magyar Gárda legutóbbi akcióját elítélve levélben fordult az EP szocialista frakciójának vezetőjéhez. A politikus a dokumentumban azt kérte Martin Schulztól, hogy „vesse latba befolyását, hogy az unió emberjogi és esélyegyenlőségi politikájában hangsúlyosabban kapjon helyet a szegregáció elleni küzdelem s erőteljesebben lépjenek fel szélsőjobboldali szervezetek rasszista megmozdulásai ellen”. Lévai Katalin szerint rossz színét kelti Magyarországnak minden olyan fellépés, amely az unióban általánosan elfogadott értékeket kérdőjelez meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!