Hírek

2007.12.19. 17:59

Putyin lett az év embere a Time-nál

„Cár született” címmel közölt terjedelmes írást az amerikai Time magazin Vlagyimir Putyin orosz elnökről, akit a folyóirat az év emberének választott. A lap szerint az orosz vezető azért érdemelte ki az elismerő címet mert a politikus Moszkvát a XXI század megkerülhetetlen szereplőjévé tette.

BAMA

Richard Stengel főszerkesztő szerint Putyin visszaszerezte hazája 90-es években elveszett nagyhatalmi státusát. „Putyin nem cserkészfiú, nem egy nyugati értelemben vett demokrata és még csak nem is a sajtószabadság őszinte híve” fogalmazott a Stengel, aki szerint az orosz elnök számára legfontosabb a stabilitás, amely számára megelőzi a szabadságot és a választási lehetőséget. A főszerkesztő szerint Putyint ezzel szemben felmenti, hogy Oroszországban az elmúlt száz évben az emberek alig tapasztalhatták meg azt a fajta stabilitást, amit ő hozott el az oroszok számára. A Time listájának második helyére a volt amerikai alelnök, Al Gore került, aki idén kapott Nobel-békedíjat a globális felmelegedés és környezetváltozás ellen tett erőfeszítéseivel. Harmadik pedig a Harry Potter-könyvek szerzője, J.K. Rowling lett.

A hetilap 1927 óta minden évben a világ egyik legbefolyásosabb emberének ítéli oda a titulust, de néha meglepő eredményei is voltak a választásnak. Tavaly az a sok millió internethasználó lett a „Év Embere”, akik saját anyagaikat feltöltve alakítják az információs korszakot. 1966-ban például a 25 év alatti generáció lett a nyertes, 1975-ben az amerikai nő, míg 1982-ben a személyi számítógép. Sőt, a harmincas években a lap Adolf Hitler német kancellárt is megválasztotta. A választások magyar vonatkozása, hogy az 1956-os magyar szabadságharcos is megkapta a címet.

Ezek is érdekelhetik