Hírek

2007.12.15. 06:03

Ötödével drágult a karácsonyfa

Mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk a karácsonyfát vásárlóknak. Az idén is a lucfenyő a legolcsóbb, méteréért 1500-2000 forintot kell fizetni.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A legolcsóbb lucfenyő métere 1500–2000 forintba kerül
[/caption]Mintegy húsz százalékkal drágábbak az idei évben a karácsonyfák mint tavaly – mondta el érdeklődésünkre Bőcz Balázs, surdi kistermelő, aki két évtizede fenyőfák árusításával foglalkozik. A legolcsóbb lucfenyő métere 1500–2000 forintba kerül. Igaz, ez a fajta a legkevésbé tartós és meleg lakásban gyorsan kiszárad. Van, hogy már egy hét után elkezdi potyogtatni a leveleit.

Az ezüstfenyő, amelynek métere 3500–4000 forintba kerül, tűlevelei erősek és hegyesek. De pont emiatt nem ajánlott olyan családba, ahol kisgyermekek is vannak. A legdrágább a norman fenyő, amelynek méteréért akár 5000–6000 forintot is kell fizetni. Igaz, ezért a vásárló olyan fát kap, amely nagyon sokáig nem kezdi el hullatni a levelét. Választás előtt idén sem árt alaposan szemrevételezni a fenyőfákat. Az első lépésben érdemes megnézni a fenyőfa színét. Nem szerencsés választás az, amelyik sárgás vagy fakó. Ezután érdemes kicsit megnyomkodni az ágakat, ha visszaugranak, akkor friss a fa.

A gyökereseknél sem mindegy, hogy melyiket viszi haza a vevő. Ha a fenyőfa pár éjszakát az utcán tölt a mínuszokban, akkor a földlabdája fagyott sárgolyóvá változik. Ez pedig erősen rontja a fa túlélési esélyeit. Nem valószínű, hogy megmarad az a gyökeres fa sem, amelynek nem elég nagy a földlabdája, mivel valószínű, hogy a fenyő gyökereit túlzottan levágták. Amennyiben megfelelő méretű a földlabda, akkor pedig arra kell figyelni, hogy a karácsonyfa a lehető legkevesebb ideig, legfeljebb tíz napig legyen fűtött helyiségben. De nem szabad hirtelen kitenni a szabadba ezután sem. Ajánlatos egy darabig inkább a garázsban hozzászoktatni a hidegebb hőmérséklethez.

A visszaváltható karácsonyfaakciók jelenthetik a megoldást annak, aki gyökeres fát szeretne, de nem tudja az ünnep után kiültetni. Idén is lehet olyan kertészeti-, vagy barkácsáruházat találni, ahol január elején visszaveszik az ott vásárolt gyökeres fenyőket, és a vételár felét visszafizetik.

Vágd ki magad! akció kudarca Lettországban

Lettországban furcsa vége lett a hatóság „Vágd ki magad!” karácsonyfa-akciójának, amivel a lakosság hangulatát akarták javítani. Az akció a lett fővárostól legalább 50 kilométerre lévő erdőkre szólt, az emberek viszont úgy gondolták, egészen közel is akad karácsonyfa, és a Riga melletti védett területet tarolták le, ahonnan elkergették őket az erdészek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!